Dünya 30 Ağustos Zafer Bayramı KKTC’de de kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı KKTC’de de kutlandı

30.08.2008 - 15:02 | Son Güncellenme:

.

30 Ağustos Zafer Bayramı KKTC’de de kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) törenlerle kutlandı.
KKTC’de Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Gününü kutlama etkinlikleri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu’nun tebrik kabulüyle başladı. Korgeneral Zorlu, tebrikleri 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Savaş, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Kamil Başoğlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri (GKK) Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep ve 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Faruk Şengün ile birlikte kabul etti.
Tebrik kabulünün ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı ile Dr. Fazıl Küçük Bulvarında iki ayrı tören düzenlendi.
Tebrik kabulüne ve törenlere Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, bakanlar, siyasi parti lider ve temsilcileri, milletvekilleri, üst düzey yöneticiler, komutanlar, üniversite rektörleri, kurum, kuruluş, dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

ATATÜRK ANITI’NDAKİ TÖREN
Tebrik kabulünün ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde ilk tören düzenlendi.
Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı.

TALAT: “TÜRKİYE’NİN DESTEĞİYLE GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, anıt özel defterine, Türkiye’nin KKTC’ye sağladığı destekle geleceğe umutla baktıklarını ve emin adımlarla yürüdüklerini yazdı. Talat, “Haklı mücadelemizi dünyaya anlatmak için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
KKTC Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:
“Büyük Atatürk 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 86. yıl dönümünde bir kez daha huzurundayız. Yaktığın meşale ve ilkeler yüzümüzü aydınlatıyor. Senin kurduğun ve ilkelerinle sonsuza dek yaşamaya devam edecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sağladığı destekle geleceğe umutla bakıyor, emin adımlarla yürüyoruz. Halkımızın siyasi, ekonomik ve sosyal eşitliğini pekiştirebilmek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek için çalışıyoruz. Çağdaş, demokratik ve laik ülkemizi yüceltmek, dünya ile bütünleşmek vatanımızdaki varlığımızı daha da sağlamlaştırmak, haklı mücadelemizi dünyaya anlatmak için çalışıyoruz. Senin İlkelerin, çağdaş değerlerin, gelişmiş dünya görüşün Kıbrıs Türk halkının vermiş olduğu özgürlük mücadelesine ışık tutmaya devam edecektir. Bir kez daha önünde saygı ile eğiliyoruz.”

BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN: “BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE”
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de, yazısında, Büyük
Zafer’in 86. yıl dönümünü idrak etmenin haklı gurur ve mutluluğu içinde olduklarını ifade ederek, “Kurtuluş Savaşı’nın kader günü olan 30 Ağustos’ta büyük önderliğinizde Türk Ordusu’nun kazandığı zafer Yüce Türk ulusunun şanlı tarihine yeni bir destan yazmıştır” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Kurttekin, şunları kaydetti:
“Yüce Türk Ulusuna ışık tutan fikirlerinizin yorulmaz takipçisi olarak Kıbrıs Türk kardeşlerimizle birlik ve beraberlik içinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma ve aşma yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz.
Bu büyük zaferin yıl dönümü münasebetiyle aziz hatıranız önünde derin minnet ve saygıyla eğiliyor, silah arkadaşlarınızı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz.”

KORGENERAL ZORLU: “TÜRK ORDUSU MİLLETİN DAYANAK NOKTASI”
Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu da şunları yazdı:
“Aziz Atam, Dünyada özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerine öncülük eden, tüm mazlum milletlerin yüreğinde zulme ve zorbalığa direnmenin meşalesini yakan büyük zaferin 86. yıl dönümünde büyük bir gurur ve coşku ile yavru vatan KKTC’de huzurundayız.
Kazandığınız büyük zafer, sadece büyük bir askeri başarı olarak değil, aynı zamanda hür ve insanca yaşama mücadelesinin de evrensel bir örneği olarak insanlık tarihinde eşsiz yerini almıştır.
Eşsiz dehanız ve müstesna devlet adamı niteliklerinizle bu eşsiz askeri başarıyı yeterli görmeyerek onu siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik zafer ve başarılarla taçlandırmak üzerine inşa ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti, bizlere bıraktığınız ilke ve inkılaplarınızdan aldığımız güç ve ışıkla sonsuza kadar tarafımızdan korunacak ve yaşatılacaktır.
Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Türk Ordusu, Aziz Türk milletine yüce ideallerini gerçekleştirmede milletin en büyük dayanak noktası olmaya devam edecektir.
Büyük zaferin eşsiz mimarı olan siz ebedi Başkomutanımız ve kahraman şehitlerimiz ile gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

DR. KÜÇÜK BULVARI’DAKİ TÖREN
Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.
Cumhurbaşkanı Talat, Korgeneral Zorlu ile tören birliklerinin ve halkın bayramını kutladı.
Törende konuşan, KTBK Komutanlığından Kurmay Binbaşı Abdullah Dede, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 86. yıl dönümünü ve TSK Günü’nü bir kez daha gururla kutlamanın mutluluğu içinde olduklarını ifade ederek, “Bu mutluluğu yavru vatan KKTC’de siz mücahit Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmanın ayrı bir heyecanını yaşıyoruz” dedi.
Kurmay Binbaşı Abdullah Dede, “30 Ağustos Zaferi’nin, 19 Mayıs 1999’da Samsun’da doğran güneşin, tüm Türk dünyasını aydınlatan sönmeyen ışığı” olduğunu belirterek, “Bu zafer, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kenetlenen bir avuç Anadolu insanının her türlü yokluğa karşı başlattığı istiklal mücadelesinin eşsiz destanıdır” diye konuştu.
Tören, resmigeçitle sona erdi. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, KKTC’nin diğer yerleşim bölgelerinde de tören ve etkinliklerle kutlandı.