Dünya AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar Euro yardım paketi konusunda anlaştı

AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar Euro yardım paketi konusunda anlaştı

01.02.2024 - 15:14 | Son Güncellenme:

AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar Euro yardım paketi konusunda anlaştı Macaristan baskıyla ikna edildi, Orban'ın onay vermesiyle uluslararası kuruluşun Ukrayna'ya verdiği hayati destek açıklandı

AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar Euro yardım paketi konusunda anlaştı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel AB’nin 27 üyesinin Ukrayna’ya 50 milyar Euro yardım paketi üzerinde anlaştığını açıkladı. Anlaşmaya AB liderlerinin Brüksel'deki zirvesinde ulaşıldı. Michel X üzerinden paylaşımında, anlaşmanın Ukrayna için uzun dönemli olduğunu söyledi. Almanya, Polonya, Belçika, Finlandiya başbakanları zirveye gelişlerinde 27 üye ülkenin Kiev’e destek konusunda uzlaşmasının kritik önemde olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Aralık ayındaki zirvede olduğu gibi yardım paketini yine onaylamayacağından endişe ediliyordu. Zirve başlamadan önce AB liderleri Macaristan’a engelini kaldırması için baskı yaptı. Liderler Orban’a bir taraf seçmesi gerektiğini belirtti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı Avrupa için iyi bir gün olarak nitelerken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de AB liderlerine müteşekkir olduğunu söyledi ve kararın 27 üyenin tamamı tarafından alındığına dikkat çekti.

ABD'NİN 60 MİLYAR DOLARLIK PAKET

Beyaz Saray da Ukrayna’ya 60 milyar dolar değerinde bir paketi Kongre’nin onaylamasını istiyor. Ancak Cumhuriyetçiler bu yardımı sığınmacı akını karşısında güney sınırı konusunda adım atılmasına bağlamış durumda. Sınır konusunda ise Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında henüz bir uzlaşma yok.