Dünya AB ve Ukrayna, Putin ve Rus yetkililer için özel mahkeme arayışında

AB ve Ukrayna, Putin ve Rus yetkililer için özel mahkeme arayışında

06.04.2024 - 17:02 | Son Güncellenme:

Mahkemenin kurulmasının son adım olduğunu vurgulayan Reynders, "Bir sonraki adım siyasi irade meselesidir" dedi.

AB ve Ukrayna, Putin ve Rus yetkililer için özel mahkeme arayışında

Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus siyasi ve askeri yetkililerinin yargılanabileceği özel bir mahkeme kurulması için çalıştığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişimi sonrası patlak veren savaş yoğun şekilde devam ediyor. Savaşta Ukrayna'ya destek veren AB tarafı ise Putin ve Rus yetkililerin yargılanması için mahkeme kurulması konusunu araştırıyor.

İki ana seçenek üzerinde durulduğunu söyleyen AB Adalet Komiseri Didier Reynders bunları şöyle açıkladı: "Çok taraflı bir anlaşmaya dayalı uluslararası bir mahkeme ya da Ukrayna ile Avrupa Konseyi arasında ikili anlaşmaya dayalı basitleştirilmiş bir çözüm". 

Ukrayna mahkemelerinde süren davaların bu yeni mahkemeye aktarılması için özel bir transfer mekanizması oluşturulması da planlanıyor. 

Hollanda, halihazırda faaliyette olan Ukrayna'ya Karşı Saldırı Suçunun Kovuşturulması için Uluslararası Merkez'e (ICPA) ek olarak kurulacak mahkemeye de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Mahkemenin kurulmasının son adım olduğunu vurgulayan Reynders, "Bir sonraki adım siyasi irade meselesidir. Önümüzdeki yılın başında başlayacak çalışma yıl sonuna kadar gerçek olabilir." dedi.

Rusya saldırılarını sürüdürüyor

Rusya'nın Ukrayna'da sivil altyapıya yönelik saldırıları devam ediyor. Cuma günü güneydoğudaki yerleşim alanlarına çok sayıda füze isabet etti.

Saldırılarda en az dört kişinin öldüğü ve aralarında çocukların da bulunduğu 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaşıp çalışmaya başladığı sırada yeni bir füzenin bir önceki saldırının gerçekleştiği bölgeye isabet etmesiyle Rus güçlerinin yine "tekrarlanan saldırılar" taktiğini uyguladığına inanılıyor.