Dünya ABD basını: Kuzey Kore, Rusya'ya ağır silahlar gönderiyor

ABD basını: Kuzey Kore, Rusya'ya ağır silahlar gönderiyor

06.10.2023 - 12:01 | Son Güncellenme:

ABD'li CBS News'in bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Pyongyang, Rusya'ya, Ukrayna'da kullanması için ağır silahlar göndermeye başladı.

ABD basını: Kuzey Kore, Rusyaya ağır silahlar gönderiyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay Vladivostok'da gerçekleştirdiği zirvenin yankıları sürerken ABD basını, Kuzey Kore'nin Rusya'ya ağır silah göndermeye başladığını iddia etti. ABD'li yetkiliye dayandırılarak yapılan haberde transferin yeni ve uzun vadeli bir tedarik zincirinin parçası mı yoksa daha sınırlı bir sevkiyat mı olduğunun bilinmediği ifade edilirken, Kuzey Kore'nin gönderilen mühimmat karşılığında Rusya'dan ne aldığının da henüz netlik kazanmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

SİLAH MÜZAKERESİ İDDİASI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklamada Kuzey Kore ve Rusya'nın aktif olarak silah müzakereleri yürüttüğünü söylemişti. "Bu müzakerelerin ardından üst düzey görüşmeler önümüzdeki aylarda devam edebilir. Potansiyel anlaşmalarla Rusya, Kuzey Kore'den Ukrayna'da kullanmayı planladığı önemli miktarlar ve çeşitli türlerde mühimmat alabilir" uyarısı yapan Kirby, Kuzey Kore'nin daha önce Rusya'ya silah satmayacağını açıkladığını hatırlatmıştı. Kirby, "Ancak Kuzey Kore'nin Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kuvvetlerine destek sağlamayı değerlendirmeye devam etmesinden endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

KİM İLE PUTİN GÖRÜŞTÜ

Silah pazarlığı iddialarının ortasında geçen ay Rusya'yı ziyaret eden Kim ise Putin ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmişti. Liderler stratejik iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kalırken, ikilinin Moskova'nın Pyongyang'a uydu ve nükleer denizaltı göndermesi karşılığında Kim'in Rusya'ya top mermileri ve tanksavar füzeleri sağlama planını ele aldığı iddia edilmişti.