Dünya ABD Çin’le ‘el sıkıştı’

ABD Çin’le ‘el sıkıştı’

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ile Çin arasında özellikle casus balon olayı sonrası iyiden iyiye gerilen ilişkiler için iki dev ülke tarafından yeni bir adım atıldı.

ABD Çin’le ‘el sıkıştı’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’e giderek Dışişleri Bakanı Qin Gang’le görüştü. Blinken’ın ziyareti Amerikalı bir diplomatın Çin’e 5 yıl içindeki ilk ziyareti. Blinken’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşüp görüşmeyeceği netleşmiş değil. Blinken ve Gang ülke bayrakları önünde el sıkışıp, görüşmelere geçerken, tarafların ziyaretten önemli bir sonuç beklemediği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, Blinken’ın Çinli mevkidaşıyla “samimi, somut ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini” bildirdi. Blinken’ın görüşmede, iki ülke arasında gerilimi düşürmek için iletişim hatlarını açık tutmanın önemini vurguladığı belirtildi.

Qin’in ise görüşmede Blinken’a “Tayvan sorununun, Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli konu ve en önemli tehlike olduğunu” belirterek, “ABD’yi Tek Çin ilkesine ve iki ülke arasındaki üç ortak bildiriye uymaya çağırıyoruz’’ dediği aktarıldı.