Dünya Ukrayna'nın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü!

Ukrayna'nın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü!

27.06.2022 - 14:04 | Son Güncellenme:

80 km menzilli füzeyle savaşta bir dönüm noktası yaşandı, Rus işgalcilerin karargahı harabeye döndü. CNN International'a göre, ABD bu hafta Ukrayna'ya yeni silahlar sevk edeceğini duyuracak.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

CNN International, Rus işgalcilere karşı Batılı ülkelerin silah yağdırdığı Ukrayna'ya bu kez füze savunma sistemi yollanacağını bildiriyor. ABD, bu hafta içinde Ukrayna'ya uzun ve orta menzilli gelişmiş füze savunma sistemi sevk edeceğini ilan edecek.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, bugün gün içinde yaptığı açıklamayla CNN'in haberini doğruladı. Son halini vermekte oldukları yeni silah yardımında uzun menzilli hava savunma sistemleri olacağını kaydeden Sullivan, Ukrayna'ya cephane de gönderileceğini söyledi.

CNN, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ele alındığı Almanya'daki G7 Zirvesi'ne katılan ABD lideri Joe Biden'ın da kısa süre önce gelişmiş füze sistemleri sevkiyatını doğruladığını hatırlatıyor.

Bugün G7 zirvesine video konferans aracılığıyla bağlanan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin ihtiyaç listesinde ise ek cephane ve radar talepleri vardı. Bir Avrupalı yetkili, Zelenskiy'nin zirvede uçaksavar savunma sistemleri talep ettiği bilgisini verdi.

Haberin Devamı

150 KM MENZİLLİ NASAMS


CNN ayrıca, Kiev yönetiminin ABD'den menzili 150 kilometreyi bulan NASAMS füze savunma sistemi talep ettiğini de aktardı. Söz konusu füze sistemi için Ukrayna ordusunun eğitim alması gerekiyor.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

Ukrayna lideri Zelenskiy, gece yarısı yaptığı açıklamada gelişmiş hava savunma sistemlerinin sevkiyatını Batılı müttefikleriyle sürekli görüştüklerini kaydetti. Zelenskiy, ihtiyaçları olan sistemler için bazı anlaşmalara vardıklarını ve Rusya'nın yüzlerce kilometreden ateşlediği füzelere karşı koruma sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

TU-22'DEN ODESA'YA FÜZE

 

Rus işgalciler, Pazar günü aralarında başkent Kiev'in de yer aldığı çok sayıda Ukrayna şehrine füze saldırıları gerçekleştirdi. Kiev'de bir apartman bloğunun vurulduğu saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, birçok insan yaralandı. Başkent Kiev, üç haftalık aradan Rus füzelerinin hedefi oldu.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

Stratejik bombardıman uçağı Tu-22M'den ateşlenen Rus füzeleri ise, Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odesa'daki yerleşim yerlerini vurdu. Saldırıda çok sayıda ev ve dış yapı yok oldu. Gece yarısı Kh-22 kruz füzeleriyle düzenlenen saldırıda biri çocuk sekiz kişi yaralandı.

Savaşın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a taşınmasından bu yana, Rus ordusu yavaş da olsa ilerliyor. Son olarak Lugansk bölgesinin kilit şehri Severodonetsk tamamen Rus işgalcilerin kontrolüne geçti, Severodonetsk'in kardeş şehri Lysychansk yoğun bombardıman altında.

Haberin Devamı

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

Lugansk valisi Sergey Hayday, Lysychansk'taki sivillerden acil şekilde şehri terk etmelerini istedi ve halihazırdaki durumun çok zorlu olduğunu duyurdu.

Kardeş şehirler Severodonetsk ve Lysychansk arasında yalnızca Siverskyi Donetsk Nehri var. Ruslar, Lysychansk'ı işgal ederek Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta tamamen kontrolü sağlamayı amaçlıyor.

TÜM KÖPRÜLER PATLATILDI

 

BBC muhabiri Joe Inwood, Severodonetsk'in savunmasında kaybedilen Ukrayna askeri sayısının tahammül edilemez bir seviyeye ulaşmasıyla geri çekilme emri verildiğini bildiriyor.

Severodonetsk ve Lysychansk'ın üzerindeki tüm köprüler patlatılmış durumda. Nehrin kendi kavisleri de Rusya ilerleyişine karşı doğal bir set görevi görüyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) gelinen noktayı "Eğer Ruslar Lysychansk'a çekilen Ukrayna askerlerinin etrafını sarmayı başaramazsa, buradaki askerler, tepeden savaşarak Rus saldırılarını püskürtebilir" diyerek değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü


Z SEMBOLLÜ ZIRHLI ARAÇLAR


ABD'nin Mayıs ayında Ukrayna'ya sevk ettiği HIMARS füze sistemleri ise, ilk kez Donbas'ta Rus ordusuna karşı ateşlendi. Ukrayna ordusu, İzyum yakınlarında Rus askerlerinin üs haline getirdiği bir okulu HIMARS füzeleriyle vurdu.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

Saldırının ardından ortaya çıkan görüntüler, işgalin sembolü Z harflerinin yazıldığı zırhlı araç ve kamyonların yok olduğunu, binanın ise harabeye döndüğünü gösterdi.

Ukrayna ordusu, HIMARS'la gerçekleştirilen ilk saldırıda en az 40 Rus askerinin öldürüldüğünü bildiriyor.

Ruslar, ABD füzeleriyle saldırıya uğradıklarını kabul etti.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü

80 kilometre mesafedeki hedeflere birden fazla hassas güdümlü füze ateşleyebilen M142 HIMARS sistemleri, 1970'lerde ABD ve müttefiklerinin geliştirdiği M270 MLRS modelinin geliştirilmiş ve daha hafif versiyonu.

Himars füze sistemi, az sayıda personel yardımıyla ve başka araçların desteği olmaksızın hızla kullanıma hazır hale gelebiliyor. ABD ordusu Avrupa'daki birliklerinde halihazırda Himars sistemleri bulunduruyor.

Ukraynanın ateşlediği ilk ABD füzesi 40 Rus askerini öldürdü


PUTİN'İN HAYALİ


Ukrayna, 24 Şubat tarihinde başlayan işgalde bugüne kadar 35 bin Rus askerinin öldürüldüğünü belirtiyor. Batılı ülkeler ise, Nisan ayı sonunda bu rakamın 15 bin olabileceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Rusya, işgalin ilk ayı dolarken 1351 askerinin öldüğünü açıkaldı, o günden bu yana bu sayıyı güncellemedi, yeni bir açıklama da yapmadı.

Rusya'da ölen askerler bir devlet sırrı. Açık kaynaklardan ulaşılan ve ailelerin verdiği bilgiler, bugüne kadar Ukrayna'da en az 3 bin 500 Rus askerinin öldüğünü gösterdi. Öldürülen askerler rütbeleri ve isimleriyle teyit edildi. Araştırma, ölen her beş askerden birinin orta ya da üst rütbeli olduğunu ortaya koydu.

Günlük bilgilendirme notu yayınlayan İngiliz istihbaratı ise, ağır kayıpların ardından Rus ordusunun yedek askerleri cepheye süreceğini ve önümüzdeki haftalarda acemi askerlere bağımlı hale geleceğini aktarıyor.

Beşinci ayına girilen işgalde Vladimir Putin'in Donbas'ı ele geçirdikten sonra durup durmayacağını ise halihazırda kimse bilmiyor. Putin, Haziran ayının başında yaptığı açıklamayla kendini açıkça Büyük Petro'ya benzetti. Bu Rusya'nın Ukrayna işgalini, Çar Petro'nun 300 sene önceki genişlemeci savaşlarına benzetmek anlamına da geliyor.

Bu, dolaylı olarak, savaşın toprak hedefi ile yapıldığının da kabulü anlamına geliyor. Putin, "Görünen o ki, topraklarımızı geri almak ve güçlendirmek bize düştü" demişti.