Dünya ABD Teksas'ta neler oluyor? CNN TÜRK Washington temsilcisi aktardı

ABD Teksas'ta neler oluyor? CNN TÜRK Washington temsilcisi aktardı

26.01.2024 - 20:03 | Son Güncellenme:

ABD’de 25 eyalet Teksas ile birleşip devlete başkaldıran bildiri yayımladı. Peki ABD'de şu an neler oluyor? CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy son durumu aktardı.

ABD'nin Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott ile hükümet arasında göçmenler konusundaki gerilim arttı. ABD Başkanı Biden'ın Teksas Valisi'ne 24 saatlik süre verdi. 25 eyalet Teksas ile birleşip devlete başkaldıran bildiri yayımladı. ABD'de neler konuşuluyor. CNN TÜRK Washington Yunus Paksoy temsilcisi son durumu aktardı.

Haberin Devamı

Yunus Paksoy yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle Biden yönetiminin sınır güvenliği konusunda çok ciddi eleştiri aldığını bu ekranlardan bildiriyorduk. Cumhuriyetçiler sınırın güvenliğini seçim malzemesi haline getirdi. Trump, sınırı tamamen kapatacağım, seyahat yasaklarını tekrar getireceğim demişti. Böyle bir ortamda Teksas Valisi'nin sınıra ulusal muhafızları aracılığıyla dikenli ve jiletli engeller koyduğunu gördük. Bu teller anayasa mahkemesine taşınmıştı. Anayasa mahkemesi de şöyle bir karar aldı, ABD devletinin sınır güvenliklerine geçiş izni verilmeli ve bunlar kaldırılabilir dedi. Teksas Valisi'nin mahkeme kararına karşı çıktığı söyleniyor. Burada bir açıklama yayınlayarak Teksas eyaletinin işgal altında olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

25 EYALET TEKSAS'A DESTEK VERİYOR

25 tane eyalet Teksas'a destek açıklamasında bulundu. Bu da ülkenin adeta ikiye bölünmüş olduğuna işaret ediyor. Özellikle Cumhuriyetçi eyalette devlete bağlılığı yok. Eyaletlerine bağlılığı var. 25 eyaletin devlete karşı başkaldırması gerçekten daha önce görmediğimiz bir şey. İç savaş çıkar mı diyenler oluyor. Gerçekten çok ilginç süreden geçiyoruz. Eyaletler diyor ki devlet bizim sınırlarımızı korumamıza engel olamaz. Biden dün Teksas Valisi'ne 24 saat süre verdi. Bu süre sonunda Teksas Valisi devletin dediği yere gelmezse Biden, Teksas ulusal muhafızlarını kendi kontrolüne alabilir. Kavga giderek büyüyor.

ABD’DE KAÇAK GÖÇMEN KRİZİ BÜYÜYOR

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın mevcut ABD yönetiminin güney sınırındaki yasadışı göç sorunuyla mücadele edemediğini belirterek Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen eyaletleri bu konuda bir arada hareket etmeye çağırmasının ardından, ABD’nin Oklahoma Eyaleti Valisi Kevin Stitt’ten flaş bir açıklama geldi. Stitt, ABD-Meksika sınırındaki kaçak geçişleri önlemek amacıyla eyaletin ulusal muhafızlarını bölgeye göndereceğini açıkladı. “Bu sadece sağduyu. Teksas'ta 28 giriş noktası var. Bu giriş noktaları dışında herhangi bir yerden ülkeye girmenin yasadışı olduğu zaten federal bir yasa” diyen Stitt, Biden yönetiminin sınır tedbirlerini uygulamadığını savunarak “Federal hükümetin, Biden'ın, jiletli telleri kesiyor olması hiç de mantıklı değil. Evet, ülkemizi istilaya karşı savunma hakkımız var. Yasadışı yollardan gelen 6 milyon insan varsa buna başka ne diyebilirsiniz ki?” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Trump Cumhuriyetçi valilere çağrı yapmıştı

Eski ABD Başkanı Donald Trump mevcut ABD yönetiminin güney sınırındaki yasadışı göç sorunuyla mücadele edemediğini belirterek “göçmen istilası” olduğunu söylemişti. Trump, “Tüm istekli eyalet yönetimlerini, kaçak göçmenlerin girişini önlemek ve onları sınırdan geri göndermek için muhafızlarını Teksas'a konuşlandırmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Trump'ın yardım çağrısının ardından 25 eyaletin Cumhuriyetçi valileri Teksas'a destek sözü vermişti.

Cumhuriyetçi valiler destek açıklaması yapmıştı

Cumhuriyetçi Valiler Birliği'nden yapılan açıklamada ise, “Sınırın güvenliğini sağlamak için jiletli tel örgüler de dahil olmak üzere her türlü araç ve stratejiyi kullanan Vali dostumuz Greg Abbott ve Teksas eyaleti ile dayanışma içindeyiz” denilmişti. Açıklamada, “Çünkü Biden yönetimi halihazırda yürürlükte olan göçmenlik yasalarını uygulamayı reddediyor ve ülkemize yasadışı yollardan giren göçmenlerin Amerika'da kitlesel olarak serbest kalmasına yasadışı bir şekilde izin veriyor” ifadelerine yer verilmişti. Federal hükümet ile Cumhuriyetçi valilerin karşı karşıya gelmesinin iç savaşa neden olabileceği yorumları yapılmıştı.