Dünya ABD’li diplomatlara ‘ateşkes’ yasak!

ABD’li diplomatlara ‘ateşkes’ yasak!

16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ortadoğu sorunu üzerinde çalışan ABD’li diplomatların, “Washington’ın Gazze’de daha az şiddet görmek istediğini” öne süren kamuoyu açıklamaları yapmalarının engellendiği öne sürüldü.

ABD’li diplomatlara ‘ateşkes’ yasak

“Huffington Post”un ulaştığı elektronik iç yazışmalara göre, Dışişleri Bakanlığı, ABD’li diplomatların Gazze’de gerginliğin azaltılması yönünde açıklama yapmasını engelliyor. Dışişleri Bakanlığı personeline gönderilen e-postalarda, üst düzey yetkililerin, basın açıklamalarında özellikle “gerginliğin azaltılması/ateşkes”, “şiddete/kan dökülmesine son” ve “sükunetin yeniden sağlanması” ifadelerinin yer almasını istemediği belirtildi.

Haberin Devamı

E-postaların, İsrail’in kuzey Gazze’de yaşayan 1.1 milyondan fazla sakine, bölgede beklenen kara saldırısı öncesinde evlerini terk etmeleri gerektiğini söylemesinden saatler sonra gönderildiği belirtildi. Söz konusu iddia doğruysa bu, Joe Biden yönetiminin İsrail’i dizginleme konusundaki isteksizliğine dair çarpıcı bir sinyal veriyor.

BİDEN’A TEL AVİV DAVETİ

Bu arada bölgede mekik diplomasisi yürüten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir kez daha İsrail’e gidiyor. Daha önce İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, Mısır, Ürdün, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve BAE’yi de ziyaret ettikten sonra tekrar İsrail’e gidiyor. 

ABD Başkanı Joe Biden ise, İsrail-Hamas çatışmalarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Filistinlilerin acı çektiği gerçeğini gözden kaçırmamalıyız” dedi. Biden, paylaşımında Filistinlilerin ezici çoğunluğunun Hamas’ın saldırılarıyla bir ilgisinin olmadığını da vurguladı. İsrail basını ise Başbakan Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden’ı dayanışma ziyareti için İsrail’e davet ettiğini yazdı. Haberlerde Beyaz Saray’ın daveti olumlu değerlendirdiği belirtilirken, Washington’dan ise henüz bir doğrulama gelmedi. Biden daveti kabul ederse, 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana İsrail’i ziyaret eden ilk devlet başkanı olacak.

Haberin Devamı

SATTERFİELD’E ‘ÖZEL ELÇİ’ GÖREVİ

Öte yandan CBS’ye konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, İsrail-Lübnan sınırında yeni bir savaş cephesi olasılığından bahsetti ve şunları söyledi: “İran’ın bir şekilde doğrudan çatışmaya girmeyi seçeceğini göz ardı edemeyiz. Olası her türlü duruma hazırlıklı olmalıyız.”

Times of Israel ise bu gelişmeyi “ABD savaşın tırmanmasından ve İran’ın ‘doğrudan angaje’ olması ihtimalinden korkuyor” başlığı ile okurlarına sundu. Sullivan ayrıca Başkan Biden’ın ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi David Satterfield’ı Orta Doğu’daki insani konulardan sorumlu özel elçi olarak atadığını söyledi. 

Sullivan, Satterfield’ın “hayat kurtaran yardımların Orta Doğu’daki savunmasız insanlara ulaşmasını sağlamaya” odaklanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

ABD’li diplomatlara ‘ateşkes’ yasak

2. UÇAK GEMİSİ DE D. AKDENİZ YOLUNDA

ABD yönetimi, İsrail’e destek ve çatışmanın yayılmasını caydırmak amacıyla ikinci uçak gemisini de Doğu Akdeniz’e gönderdi. Uçak gemisi USS Eisenhower, daha önce bölgeye giden USS Gerald R. Ford uçak gemisine katılacak.