Dünya ABD’nin tartışmalı bakanı hayatını kaybetti

ABD’nin tartışmalı bakanı hayatını kaybetti

01.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yüzyılda Amerikan diplomasi tarihine yön veren isimlerin başında gelen, ABD başkanları Richard Nixon ile Gerald Ford dönemlerinde ulusal güvenlik danışmanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunan Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.

ABD’nin tartışmalı bakanı hayatını kaybetti

ABD dış politikasında silinmez bir iz bırakan ve kendisine tartışmalı bir Nobel Barış Ödülü kazandıran efsane siyasetçi Henry Kissinger, ülkesinin Vietnam’dan çekilmesinde ve Çin ile arasındaki engelleri yıkmasında rol almıştı. Kissinger’ın jeopolitik danışmanlık şirketi Kissinger Associates’ten yapılan açıklamada, eski diplomatın evinde öldüğü kaydedildi ancak nedeni hakkında bilgi verilmedi. Kissinger’ın özel aile töreniyle defnedileceği ve sonraki bir tarihte New York’ta halka açık anma töreni düzenleneceği belirtildi. 

Haberin Devamı

100 yaşında da aktif olan ve son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Pekin’e giden Kissinger, çocuk yaşlarında ailesiyle birlikte Nazi Almanya’sından kaçmıştı. Kissinger, 1970’lerde Soğuk Savaş’ın ortasında, Başkan Richard Nixon’ın ulusal güvenlik danışmanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Kissinger’ın “ABD dış politikasının baş mimarı” olarak ünü, Nixon’ın 1974’te Watergate skandalı nedeniyle istifasıyla sona erdi. Ancak sonraki Başkan Gerald Ford’un dışişleri bakanı olarak diplomatik bir güç olmaya devam etti. 

Kissenger, özellikle Latin Amerika’daki anti-komünist diktatörlüklere verdiği destek nedeniyle kimi çevrelerce savaş suçlusu olarak damgalanırken, 1973’te Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Ancak ABD’nin Kamboçya’yı gizlice bombardımanları gündeme geldi. Nobel komitesinin iki üyesi, bunun üzerine istifa etti. Duc Tho da ödülü almayı reddetti. 

Haberin Devamı

Kissinger hükümetten ayrıldıktan sonra New York’ta dünyanın seçkin şirketlerine danışmanlık hizmeti veren yüksek fiyatlı bir danışmanlık firması kurdu ve bugüne kadar da öyle devam etti.