Dünya Almanya: Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılması jeopolitik gereklilik

Almanya: Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılması jeopolitik gereklilik

06.03.2024 - 09:03 | Son Güncellenme:

Karadağ ve Bosna Hersek'i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya saldırganlığı karşısında Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılmasının "jeopolitik bir gereklilik" olduğuna dikkat çekti.

Almanya: Batı Balkan ülkelerinin ABye katılması jeopolitik gereklilik

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne katılmasının "jeopolitik bir gereklilik" olduğunu söyledi. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna ziyareti sırasında konuşan Baerbock, bu adımın Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı karşısında Avrupa'yı daha güçlü kılacağını kaydetti. 

Haberin Devamı

Karadağ ve Bosna'nın AB'ye entegrasyonunu desteklemek için bu ülkelere giden Baerbock, "Batı Balkanlar'daki altı ülkenin de katılabilmesini istiyorum. Bunun için gerekli koşullar yaratılmalıdır." dedi. 

Baerbock, Bosna'yı reformlara devam etmeye ve AB'ye katılmanın ekonomik avantajlarına odaklanmaya çağırdı.

Bosna Hersek'e 2022 yılında adaylık statüsü verilirken, Avrupa Konseyi geçen yıl gerekli uyumun sağlanması halinde katılım müzakerelerinin başlayabileceğini duyurdu. Bu yöndeki kararın bu ay içinde alınması bekleniyor.

Baerbock'tan Rusya uyarısı

Moskova'nın politikalarını eleştiren Baerbock, "Rusya'nın saldırganlık savaşı sadece bombalar, füzeler, insansız hava araçları ve Ukrayna'daki sivil halka yönelik en kötü saldırılarla yürütülmüyor, aynı zamanda Batı Balkanlar'da çok duyduğum gibi, hibrid savaşı da içeriyor" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Alman Dışişleri Bakanı Bosna'ya, Balkanlar'da NATO üyesi ve AB üyeliği için bölgede ilk sırada gösterilen Karadağ'dan geldi. 

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaptığı açıklamada, Rusya'ya fayda sağlayacak hiçbir "gri bölgeye" izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Rusya'nın geleneksel olarak Balkanlar'da, özellikle de Ortodoks Hıristiyan Sırplar arasında nüfuz sahibi olduğu biliniyor. 

Rusya yanlısı olduğunu gizlemeyen Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik,Bosna'daki ayrılıkçı politikaları nedeniyle ABD ve İngiltere'nin yaptırımlarıyla karşı karşıya. 

Sırbistan'da popülist hükümet de, Moskova'ya karşı Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti.