Dünya Almanya’da çifte vatandaşlığa yeşil ışık

Almanya’da çifte vatandaşlığa yeşil ışık

20.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önceki gün iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandıran yeni yasa tasarısını onaylayan Federal Meclis, dün de Alman vatandaşlığına geçiş süresini kısaltacak ve çifte vatandaşlığa imkan verecek “Vatandaşlık Yasası’nın Modernizasyonu” tasarısını kabul etti.

Almanya’da çifte vatandaşlığa yeşil ışık

BBC Türkçe’nin haberine göre, yasa tasarısının 2 Şubat’ta eyalet temsilcilerinden oluşan Federal Konsey oturumunda gündeme alınması ve onaylanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu durumda yasa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın onayı sonrası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Hazırlık ve uygulama sürecinin ise aylar alması bekleniyor. Vatandaşlık yasası reformu, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluşturduğu hükümetin koalisyon anlaşmasında da yer alıyordu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feaser, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, yeni vatandaşlık yasasını “Pek çok göçmen kendini Alman hissediyor ama geldikleri ülkeyle bağlarını da tamamen koparmak istemiyor. Artık gelecekte kimliklerinin bir bölümünden vazgeçmek zorunda kalmayacaklar” sözleriyle savunmuştu. 

Vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılması ve hızlı entegrasyonun teşvikini amaçlayan reformun getirdiği en önemli değişiklik, çifte vatandaşlığın artık mümkün olması. Almanya, mevcut yasa ile istisnai durumlar dışında çifte vatandaşlığa izin vermiyor. Ancak yeni yasayla Alman vatandaşlığını almak isteyenler, daha önce sahip olduğu vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak ve birden fazla ülkenin vatandaşı olma hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

YENİ YASA NELER GETİRECEK?

Yeni yasayla, Alman vatandaşlığına başvurabilmek için istenen asgari “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla düşürülüyor. 5 yıldan daha kısa bir sürede vatandaşlığa geçiş de mümkün olacak. Başarılı bir entegrasyon sağlayanlar, 3 yıllık yasal ikamet süresi sonrasında Alman vatandaşlığı alabilecek. Yasada eğitim veya mesleki başarılar, gönüllülük faaliyetleri, ileri düzeyde dil becerisi gibi örnekler özel çabalar olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca vatandaşlığa geçiş için kişinin kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini devlet kaynaklarını kullanılmadan, yani sosyal yardım almadan sağlıyor olması gerekiyor. Yasa, yabancı anne-babanın Almanya’da doğan çocuklarının, ebeveynlerden birinin en az beş yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi şartıyla Alman vatandaşlığına sahip olmasına da imkan tanıyor.