Dünya Anneler, aç çocuklarına uyku ilacı veriyor!..

Anneler, aç çocuklarına uyku ilacı veriyor!..

31.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi devralmasının ardından son bir yıldır ülkede yoksulluk had safhaya ulaşırken, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) aldığı acil gıda yardımı kesilenlerin sayısı da 10 milyonu buldu.

Anneler, aç çocuklarına uyku ilacı veriyor..

Söz konusu kesintilerin büyük fon açığından kaynaklandığı biliniyor. Ancak bu yardımların kesilmesi, özellikle Afganistan’da kadınların yönettiği sanılan 2 milyon hane için ağır bir darbe oldu. BBC’ye konuşan ve bu kadınlardan biri olan Suheyla Niyazi, Taliban yönetiminin yasakları nedeniyle, dışarıda çalışıp ailesini geçindiremeyeceğini belirtirken, “Yiyeceksiz kaldığımız geceler oldu. Gecenin bu saatinde çocuklarıma ‘Nereye gidip dilenebilirim?’ diyorum. Çocuklarım aç uyuyorlar. Uyandıklarında ise ne yapacağımı şaşırıyorum. Bir komşumuz bize yiyecek getirirse, çocuklar ‘Ver bana, ver’ diyor. Ben de onları sakinleştirmek için yiyeceği aralarında bölüştürmeye çalışıyorum” diyor. Aç olan kızını sakinleştirmek için ona “uyku ilacı” verdiğini ifade eden Suheyla, “İlacı, uyanıp süt istemesin diye veriyorum çünkü ona verecek sütüm yok. Sabah ilacı verdikten sonra bir gün uyuyor. Bazen hayatta mı, ölü mü diye kontrol ediyorum” ifadelerini kullanıyor. BBC muhabiri, söz konusu ilacın, yaygın kullanılan antialerjik bir ilaç olduğunu, yan etkisinin uyku hali olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Doktorlar, bazı Afgan ebeveynlerin aç çocuklarına verdikleri ilacın, sakinleştirici ve anti-depresanlardan daha az zararlı olmasına rağmen, yüksek dozda verilmesi halinde solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini söyledi. Uyutulan Husna, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, orta derecede yetersiz beslenen, bu sorundan mustarip 3 milyondan fazla çocuktan biri. Bu çocukların yüzde 25’ten fazlası için ise sorun daha da büyük. Onlar hastalığın en kötü biçimi olan akut yetersiz beslenmenin pençesinde.