Dünya Ara bölgede sembolik buluşma

Ara bölgede sembolik buluşma

29.07.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, dün Lefkoşa’daki ara bölgede bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na ortak bir ziyaret düzenledi.

Ara bölgede sembolik buluşma

Komitenin çalışmaları hakkında bilgi alan iki lider, yaklaşık 1,5 saatlik ziyaretin ardından basına ayrı ayrı değerlendirmeler yaparak KŞK’nın çalışmalarının önemine vurgu yaptı, desteklerini bildirdi. 

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Ofisi Sözcüsü’nün okuduğu ortak açıklamada, liderlerin, KŞK’nın tamamen insani çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek Komite’yi siyasi konulardan ayrı tutmanın önemini teyit ettikleri belirtildi. “Tüm ilgili taraflara bu önemli çalışmaları siyasileştirmeme çağrısı yapan” Tatar ve Hristodulidis, olası gömü yerleri hakkında bilgi sahibi olan kişileri, bu bilgileri KŞK ile paylaşmaya çağırdı. 

1981’de BM himayesinde Kıbrıslı Türk ve Rum liderler arasında varılan anlaşmayla kurulan KŞK, 1963-1964 yıllarında toplumlar arası çatışmalarda ve 1974 olayları sırasında kaybolan 492’si Kıbrıslı Türk ve 1.510’u Kıbrıslı Rum olmak üzere 2002 kişinin bulunması, kimlik tespiti ve kalıntılarının ailelerine iadesini hedefliyor. KŞK’nın faaliyete geçtiği 2006’dan bu yana 292 Kıbrıslı Türk ve 741 Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam bin 33 kişinin kimliği tespit edildi, ailelerine iade edildi. Halen 769 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk kayıp durumda. 

Haberin Devamı

İki liderin bir araya gelmesi Avrupa Birliği’nce memnuniyetle karşılandı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Bu sembolik adım, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir ilerlemenin beklendiği bir dönemde atılmıştır. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak için yardım sağlamaya devam etmekte ve bu çabalar kapsamında Avrupa Komisyonu Kayıp Şahıslar Komitesi’ne önemli bir destek vermekten gurur duymaktadır” denildi.