Dünya Araştırma: Vegan etler kalp sağlığına iyi gelmiyor

Araştırma: Vegan etler kalp sağlığına iyi gelmiyor

15.04.2024 - 13:41 | Son Güncellenme:

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortaya koyduğu araştırma ağırlıklı olarak vegan-vejetaryen beslenenlerin tercih ettiği bitkisel etlerin kalp sağlığına iyi gelmediği ortaya kondu.

Araştırma: Vegan etler kalp sağlığına iyi gelmiyor

Bitkisel gıda ağırlıklı diyetlerin vitamin, lif ve antioksidan içermesi sebebiyle kalp sağlığına iyi geldiği daha önceki araştırmalarda keşfedilmişti. Ancak tat ve kokusuyla hayvani etleri taklit eden yanı sıra ağırlıklı olarak vegan-vejetaryen beslenmeyi tercih edenlerin tükettiği bitkisel etlerin kalp sağlığına iyi gelmediği ortaya kondu.

Haberin Devamı

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmaya göre, tip 2 diyabet riski yüksek 89 kişi iki gruba ayrılarak deneyde yer aldı. Sekiz hafta süren araştırmada bir grup hayvansal et yemeye devam ederken, diğer grup ise bitkisel alternatiflerle beslendi.

Bilim insanları araştırmanın başlangıcında ve sonunda katılımcıların kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri gibi değerlerini de ölçtü. İki grubun da kolesterol seviyelerinde kayda değer bir değişiklik gözlemlenmezken, hayvansal et yiyenlerin kan şekerinin 'daha stabil olduğu' kayıtlara geçti. Araştırmacılar bu durumun bitkisel et ürünlerindeki karbonhidrat içeren katkı maddelerinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

The American Journal of Clinical Nutrition isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada hayvansal et tüketen grubun kan basıncında da iyileşme gözlemlendi ancak diğer grupta böyle bir gelişme bildirilmedi.

Haberin Devamı

Beslenme uzmanı Emily Gelsomin vegan et alternatiflerinin yüksek seviyede doymuş yağ ve tuz içerdiğine dikkat çekiyor:

"Doymuş yağ oranı yüksek olan beslenme biçimleri hem kalp hastalığı hem de erken ölüm oranlarında artışla ilişkilendirildiğinden, amacınız tamamen sağlıksa bu tür yiyecekleri tercih etmemeniz yerinde olacaktır."

Yüksek kan şekeri, zaman içerisinde diyabete yol açabileceği gibi kan damarları ve sinirlere de zarar vererek kalp hastalıklarına sebep olabiliyor.