Dünya Ateşkes kararı ABD'li generali üzdü: Komutanlara verilen en zor görev

Ateşkes kararı ABD'li generali üzdü: Komutanlara verilen en zor görev

22.11.2023 - 10:31 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki ateşkese ABD'li generalden ilk yorum geldi. CNN International'e yaptığı değerlendirmede General James Marks, İsrail ordusunu bekleyen tehlikelerden bahsetti.

Ateşkes kararı ABDli generali üzdü: Komutanlara verilen en zor görev

Hamas'ın İsrail'e saldırmasının üzerinden tam 48 gün geçti. Savaşın başında güneydeki saldırıyı püskürten İsrail ordusu (IDF) resmi olarak savaş ilan edilmesiyle Gazze'de katliama başladı. Hava saldırılarının yanı sıra İsrail, bölgeye yakıt ve su girişini engelledi. IDF, Ekim ayının son haftasında kara harekatına başladı ve Gazze'yi hem güneyden hem de kuzeyden kuşattı.

Haberin Devamı

Saldırılarını Şifa Hastanesine yönlendiren ve buraya en sonunda baskın düzenleyen İsrail ordusu, Hamas'ın hastanenin altında askeri komuta merkezi olduğunu öne sürüyordu. Buraya yaptığı sayısız saldırılarda birçok Gazzeli'nin ölümüne neden olan İsrail, hastanede Hamas'a dair bir kanıt bulamadı. 48 günde İsrail, Gazze'de 13 binden fazla insanı öldürdü, 30 binden fazlasını ise yaraladı. Yaşamını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

ATEŞKES İLAN EDİLDİ

Bölgede yaşanan kaosu bir süreliğine durduran anlaşma ise dün gece saatlerinde duyuruldu. Dört gün sürecek geçici ateşkes anlaşması, İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğun özgürlüğüne kavuşması karşılığında Hamas'ın elindeki 50 kadın ve çocuk rehinenin serbest kalmasını öngörüyor. Hamas'ın anlaşmayla, İsrailli olmayan bazı rehineleri de bırakabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

NETANYAHU: ZOR AMA DOĞRU BİR KARAR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu, üm kabineyi Gazze Şeridi'nde esir İsraillilere karşılık Filistinli mahkumların takas edilmesini öngören anlaşmayı desteklemeye çağırarak, "güvenlik güçlerinin anlaşmayı desteklediğini ve Hamas'a karşı savaşın devam edeceğini" söyledi. Netanyahu, "Bu gece önümüzde zor bir karar var ama bu doğru bir karar. Tüm güvenlik güçleri bunu tamamen destekliyor. Savaş kabiliyetimizin zarar görmeyeceğini, tam tersine IDF'nin savaşın devamı için hazırlanmasına olanak sağlayacağını anladılar. Burada bir kez daha açıkça ifade etmek istiyorum. Savaş devam ediyor, tüm hedeflerimize ulaşana kadar da devam edecek” dedi.

İsrail kabinesinin gece boyunca süren toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu özellikle aşırı sağcı koalisyon ortaklarının direnciyle karşılaştı. Faşist Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich anlaşmaya sert şekilde karşı çıktı ancak gecenin ilerleyen saatlerinde ikna edildiler.

ABD'Lİ GENERALDEN İLK YORUM

CNN International'de 4 günlük ateşkesi değerlendiren Emekli ABD generali James "Spider" Marks, konuyla ilgili "Ateşkesin İsrail ordusuna yapacağı ilk etki, sahada elde ettiği istihbaratı kaybetmek olacak" dedi. Açıklamalarının devamında IDF'in günlerdir elde ettiği bilgilerin artık bir önemi olmadığını aktaran Marks, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu duraksamayla birlikte Hamas ikmal çalışmalarını yapacak, pozisyonlarını değiştirecek. Güvenliklerini artırmak için ne kadar güçleri varsa kullanacaklar. Burada hiç şüphe yok, bu ateşkes Hamas'ın kararı değildi. İsrail ordusu burada çok zor bir karar aldı. Gazze'nin içindesiniz, pozisyonlarınız belli, etrafınızda Hamas askerleri var, hala aktifler, tünel sisteminde özellikle hala aktifler ve bu tünellerin kontrolünü İsrail hala sağlayamadı.

Ateşkes kararı ABDli generali üzdü: Komutanlara verilen en zor görev

"İSRAİL ASKERLERİNE VERİLEN EN ZOR GÖREV"

Yani, artık İsrail askerleri bir hedef haline geldi, görevin zor kısmı burası. Hamas rehineleri teslim etmeye devam ederse bu ateşkes 6 güne kadar uzayabilir. Bu çok çok zor askeri bir karar. İsrailliler bu noktada şunu düşünmeli; Savaşta ara vermek diye bir şey olmaz, ya savaşırsın ya savunursun. Bir kere savunmaya geçtin mi, bu bütün askeri taktiklerin kökünden değişir. Bu İsrailli komutanlara verilen şimdiye kadarki en zor görevdi"