Dünya Avrupa Birliği iltica reformunu onayladı

Avrupa Birliği iltica reformunu onayladı

11.04.2024 - 13:36 | Son Güncellenme:

AB Parlamentosu ortak iltica ve göç reformunu onayladı, ancak eleştiriler devam ediyor. Karar öncesinde sert tartışmalar yaşandı.

Avrupa Birliği iltica reformunu onayladı

Avrupa Parlamentosu (AP) uzun zamandır planlanan iltica ve göç kurallarının sıkılaştırılmasını öngören Göç ve İltica Paktı'nı onayladı. Çarşamba günü Brüksel'de yapılan oylamada AP üyelerinin çoğunluğu, iltica prosedürlerinin dış sınırlarda da uygulanmasını mümkün kılan ve geri dönüşleri hızlandıran yasa paketini kabul etti.

Haberin Devamı

Yoğun göçün olduğu AB ülkeleri Yunanistan ve İtalya reformu memnuniyetle karşılarken, mülteci ve insan hakları örgütlerinden sert eleştiriler geldi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban yasa paketini AB'nin "tabutuna çakılmış bir çivi" olarak nitelendirirken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD) "tarihi, vazgeçilmez bir adım" olarak nitelediği reformu övdü. Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise Brüksel'de yaptığı açıklamada Ortak Avrupa İltica Sistemi (CEAS) reformuyla birlikte göç sorununa nihayet bir "Avrupa çözümü" bulunduğunu söyledi.

DIŞ SINIRLARA DENETİM

Reform, üye devletlerin sığınma şansı az olan göçmenleri doğrudan, ülkeye giriş yapmadan, dış sınırlardan geldikleri ülkelerine geri gönderilmelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilmelerine olanak tanıyor. Reform ayrıca sığınmacıların daha iyi kayıt altına alınmalarını da sağlayacak.

Haberin Devamı

Reformun uygulamaya girmesiyle birlikte altı yaşından küçük çocukların da parmak izi ve diğer biyometrik verileri kayıt altına alınacak.

AB ayrıca İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ana varış ülkeleri üzerindeki yükü hafifletmek için zorunlu bir dayanışma mekanizması öngörüyor. Bu bağlamda AB'de yılda en az 30 bin göçmenin yeniden dağıtılması hedefleniyor.

Yeşiller partili Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock özellikle kendi parti tabanlarından reforma yöneltilen eleştirilere karşı X hesabından savunma yaptı.

YUNANİSTAN VE İTALYA MEMNUN

Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis X hesabında, reformun kabul edildiği günü "tarihi bir gün" olarak tanımladı. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise yeni düzenlemelerin "mümkün olan en iyi uzlaşma" olduğunu ve İtalya'nın öncelikli ihtiyaçlarını dikkate aldığını açıkladı.

Reforma karşı oy verenler arasında Yeşiller'in yanı sıra sağ ve sol partiler de yer aldı.

Oylama sert tartışmalara ve atışmalara da sahne olurken, sağcı popülistler reformu etkisiz olmakla eleştirdi ve "bir göçmen akınına" yol açacağını savundu.

Macaristan Başbakanı Orban X'te yayınladığı mesajda reformun "Avrupa Birliği'nin tabutuna çakılan bir başka çivi" olduğunu yazdı, "Macaristan kitlesel göç akınına asla boyun eğmeyecek! Göçü durdurmak için Brüksel'de bir değişikliğe ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.