Dünya Avrupa silahlanmaya başlamış bile!

Avrupa silahlanmaya başlamış bile!

15.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) açıkladığı yeni rapora göre, Avrupa'ya yönelik silah satışları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale yönelik harekatının öncesinde artış göstermeye başladı.

Avrupa silahlanmaya başlamış bile

SIPRI, dünya genelindeki silah ve askeri teçhizat satışıyla ilgili olarak, 2017-2021 dönemiyle 2012-2016 dönemini karşılaştırdığı raporunu açıkladı. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgale ilişkin verileri içermeyen raporda, dünya çapında silah ticareti yüzde 4.6 azalma kaydederken, Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını yüzde 19 oranında artırdığı görüldü.

Haberin Devamı

Raporda, dünyanın başka bölgeleriyle karşılaştırıldığında en fazla artışın Avrupa'da kaydedildiği tespit edildi. SIPRI araştırmasını yapan uzmanlardan Pieter Wezeman, verileri "Çok endişe verici bir silahlanma" diye değerlendirirken, teşkilatın Avrupa Güvenliği Bölümü Başkanı Ian Anthony de "Askeri alandaki silahlanmada görülen artışın, Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ve Donbass'taki Rus saldırganlığına verilmiş bir karşılık olduğunu" savundu.

Rusya'nın satışları düştü

ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci silah ihracatçısı olan Rusya'nın satışlarının, 2017-2021 arasında yüzde 26 gerilediği dikkat çekiyor. Bu düşüşün, Hindistan ve Vietnam ile ilişkili olduğu aktarılıyor. SIPRI'nin raporunu hazırlayan uzmanlar, Hindistan'ın Rusya'dan ithalatında azalma olduysa da bu durumun önümüzdeki yıllarda değişeceğini ve Hindistan'ın Rusya'dan yeniden daha fazla silah ithal edeceğini not ediyor. Ayrıca Çin'in silah satışında da, söz konusu dönemde yüzde 31 gerileme gözleniyor.

Haberin Devamı

Dünya çapında silah satışında 5. büyük ihracatçı ülke olan Almanya'nın da bu alandaki ticaretinin yüzde 19 azalma kaydettiği görülüyor. ABD'nin ise silah ve askeri malzeme ihracatını önceki 4 yıllık dilime göre yüzde 14 artırdığı tespit edildi.

Dünyanın silah satışında üçüncü ülkesi olan Fransa'nın ise silah satışını yüzde 59 gibi yüksek bir oranda artırdığına dikkat çekildi.

Almanya F-35 alacak

Savunma harcamalarına 100 milyar euro ek bütçe ayırmaya karar veren Almanya hükümeti, hava kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında eskiyen “Tornado” uçaklarının yerine Lockheed Martin’in ürettiği “F-35”lerden almaya karar verdi. Savunma Bakanı Christine Lambrecht, F-35’lerin satın alım sürecinin başlatıldığını açıkladı. NATO’nun nükleer caydırıcılık ilkesi uyarınca “nükleer katılım”, üye ülkelerin gerekli durumlarda atom bombası taşıma kapasiteli savaş uçaklarıyla harekete geçebilmesini öngörüyor.