Dünya Ayelet HaShahar'dan şok fotoğraflar! İsrail ordusu silah dağıtıyor

Ayelet HaShahar'dan şok fotoğraflar! İsrail ordusu silah dağıtıyor

12.10.2023 - 14:54 | Son Güncellenme:

Kuzeyde yeni bir cephe açılmasından çekinen İsrail patlamaların kesilmediği sınır hattına onlarca tankla askeri yığınak yaptı. AFP ise, 1100 nüfuslu bir yerleşimden gözden kaçmayacak fotoğraflar servis etti.

Ayelet HaShahardan şok fotoğraflar İsrail ordusu silah dağıtıyor

Hamas'ın Gazze'den İsrail'in içlerine kadar sızdığı 7 Ekim baskınından neredeyse 24 saat sonra, kuzep cephesinde patlamalar duyuldu. Patlama seslerinin duyulduğu adres, İsrail, Lübnan ve Suriye'nin hak iddia ettiği ve her üç ülkenin kesişme noktasında bulunan Dov Dağı'ydı.

Haberin Devamı

İsrail ordusu Lübnan'dan ateş açılması üzerine ağır silahlarla karşılık verdiğini açıkladı, bir insansız hava aracının bombardımana katıldığını açıkladı.

Lübnan'da konuşlu Hizbullah İsrail'i hedef alan füze ve topçu saldırısını üstlenirken, aynı gün İsrail'in kuzey komşusunda Hamas'a destek gösterileri düzenlendi. Başkent Beyrut'taki göstericiler hem Filistin hem de Hizbullah bayrakları taşıdı.

2006 yılında savaşan İsrail ve Hizbullah'ın bir kez daha çatışmaya girip girmeyeceği sorulmaya başlandı. BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, 'İsrail’in önümüzdeki süreç için öncelikleri neler?' başlıklı analizinde sözü Lübnan'a getirdi:

"Çatışmanın özellikle Batı Şeria ve Lübnan'a yayılmasını önlemek. Eğer başkaları da Hamas'ın silahlanma çağrısına kulak verirse, İsrail üç cepheden savaşmak zorunda kalabilir."

BBC'nin Orta Doğu muhabiri Yolanda Knell ise, "İsrail şüphesiz birden fazla cephede başlayabilecek bir savaş olasılığının farkında. İsrail için en kötü senaryo, Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın da bu girişime dahil olması olur" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

8 Ekim tarihindeki ilk temasın ardından 9 Ekim Pazartesi günü Lübnan-İsrail sınırındaki çatışma şiddetlendi. İsrail ordusu, sınırın kuzeyinden bir sızma girişimi olduğunu ve Hizbullah militanlarının geri püskürtüldüğünü duyurdu.

Ayelet HaShahardan şok fotoğraflar İsrail ordusu silah dağıtıyor

Tel Aviv yönetimi Hizbullah'la çatışmada biri yarbay çok sayıda askerinin öldüğünü bir gün sonra açıkladı, sınırdaki hava saldırısı sirenleri ise Lübnan'dan ateşlenen roketler nedeniyle aralıklarla çalıyordu.

10 Ekim tarihinde İsrail Hamas baskınından sonra üçüncü bir ülkeyle ilk kez çatıştı. Onlarca yıldır İsrail işgali altında tutulan Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu, Suriye tarafından Golan Tepeleri'ne saldırı düzenlenmesinin ardından topçu ateşiyle karşılık verdiğini duyurdu.

SOKAKLARDAKİ TANKLAR

Lübnan medyasındaki haberlerde Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen ve güçlerinin devriye gezdiği Mavi Hat boyunca İsrail ordusuna ait mevzilere roket atması Tel Aviv'e bir 'uyarı' olduğu yorumları yaptı.

Ayelet HaShahardan şok fotoğraflar İsrail ordusu silah dağıtıyor

Uluslararası haber ajansları ise, hafta başından itibaren İsrail-Lübnan sınırından çok sayıda fotoğrafı dünyaya geçti. Lübnan sınırındaki İsrail kasabası Metulla sokaklarında tanklar belirdi, yanı sıra İsrail ordusunun sınır hattına yaptığı askeri yığınak ajansların kadrajına girdi.

Haberin Devamı

KIRMIZI ÇİZGİ VE 'YANLIŞ ALARM'

İsrail'e Gazze'ye bir kara harekatına girişmemesi için uyarılarda bulunan Hizbullah örgütü, söz konusu adımın 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti.

İsrail-Hamas savaşında gerilim giderek yükselirken, İsrail ordusu Çarşamba günü akşamı Lübnan sınırında yanlış bir 'alarm' verildiğini duyurdu. İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki kasaba ve şehirlerin yanı sıra Golan Tepeleri'nde yaşayanlardan 'büyük çaplı bir saldırı' riski nedeniyle sığınaklara gitmelerini istedi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari daha sonra açıklama yaptı, Gazze'den ateşlenen bir roketin yanlış algılandığını ve Lübnan sınırında verilen 'hava saldırısı' alarmının hata olduğunu söyledi.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

YER: AYELET HASHAHAR

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), bugün İsrail-Lübnan sınırında bulunan Ayelet HaShahar yerleşiminden şok fotoğrafları servis etti. AFP, İsrail'in kuzeyindeki yerleşimin sakinlerine silah dağıtıldığını ve silah taşıma izni olanların sıraya girdiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

AFP'nin karelerinde İsrail askerlerinin imza karşılığı silahları dağıttığı, ayrıca verilen silahlarla atış talimi yapıldığı yer aldı.

Ayelet HaShahardan şok fotoğraflar İsrail ordusu silah dağıtıyor

Yukarı Celile bölgesinde yer alan Ayelet Hashahar'da 2019 sayımına göre 1134 kişi yaşıyor.

AFP'nin haberlerden birinde ise güneyde alevlenen İsrail-Hamas savaşının İran'ın desteklediği Hizbullah'ın kuzeyde ortaya çıkardığı tehdit nedeniyle daha karmaşık hale geldiği kaydedildi.

ABD UYARDI: SAKIN!

İsrail-Hamas savaşı başlar başlamaz USS Gerald R Ford uçak gemisinin başını çektiği filoyu Doğu Akdeniz'e gönderen ABD'nin, Hizbullah ve İran'a mesaj verdiği biliniyor. Washington yönetimi, Lübnan'ın en güçlü askeri unsuru olan Hizbullah'a var olan savaşa dahil olmaması için uyarıyor. ABD lideri Joe Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İran'ın adını anmadan ""Herhangi bir ülkeye, herhangi bir kuruluşa, durumdan yararlanmayı düşünen herkese bir kez daha söyleyeyim, tek bir sözüm var: Sakın!" dedi.

Ayelet HaShahardan şok fotoğraflar İsrail ordusu silah dağıtıyor

İran Hamas'ın İsrail saldırısında herhangi bir rolü olmadığını söylüyor. Washington ve Tel Aviv'den de benzer açıklamalar geldi. Yanı sıra, Tahran yönetiminin Hamas'a destek verdiği sır değil. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 7 Ekim baskınını planlayanların ellerini öptüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'e Washington'ın desteğini sunmak üzere bugün İsrail'i ziyaret ediyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, bugün Lübnan'a gidiyor.