Dünya Blinken Gazze’ye destek istedi!

Blinken Gazze’ye destek istedi!

08.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni Ortadoğu turuna bu kez Türkiye’den başlayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın, bu temaslarda Türkiye’den destek istediği belirtiliyor.

Blinken Gazze’ye destek istedi

Ortadoğu turu kapsamında ilk etapta Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Ortadoğu’da savaşın yayılmasının önlenmesi ve savaşın sona ermesinin ardından Gazze’nin nasıl yönetileceğine ilişkin planlar konusunda Ankara’nın desteğini almak istediği belirtildi.

Haberin Devamı

ABD’nin öne gelen yayın organlarından Bloomberg başta olmak üzere pek çok basın kuruluşu, Blinken’ın Türkiye’deki temaslarına geniş yer ayırdı. Pek çok gazete, sayfasında bu görüşmelere yer verirken, Bloomberg ise, Washington’un Türkiye’nin desteğini almak istediğini ön plana çıkardı. Bloomberg, İstanbul’da Blinken’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini “Blinken, Türkiye’nin İsrail-Hamas Savaşında Olumlu Role Hazır Olduğunu Söyledi” başlığıyla duyurdu, geniş bir değerlendirme yaptı. Haberde “İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’la yürüttüğü savaş 4. ayına girmek üzereyken ABD, daha geniş bir çatışma riskini azaltmak amacıyla İran da dahil, bölgesel nüfuzunu kullanmak için Türkiye’ye el uzatıyor” denildi.

Haberin Devamı

Savaş sonrası

Bir üst düzey ABD’li yetkilinin, Blinken’le birlikte seyahat eden gazetecilere verdiği demeçte, Washington’ın savaş bittikten sonra Gazze’yi nasıl yöneteceğine ilişkin planlar için Ankara’nın desteğini almak istediğini söylediğini aktaran Bloomberg, Blinken’ın da, “Türkiye’nin, çatışmaların sona ermesinin ertesi günü yapılması gereken çalışmalarda, genel anlamda sürdürülebilir barış ve güvenliğe giden yolu bulma konusunda olumlu, üretken bir rol oynamaya hazır olduğu açıktır” ifadelerine yer verdi.

“Yoğun bir şekilde bu çatışmanın yayılmasını önlemeye odaklanıyoruz” diyen Blinken’ın, “Önümüzdeki günlerde tüm müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yapacağımız görüşmelerin büyük bir kısmı, sahip oldukları etki ve bağları kullanarak tam da bunu yapmak için atabilecekleri adımları incelemek olacak” değerlendirmesi de, yine Bloomberg’in haberinde yerini alıyor.

Benzer şekilde ünlü “Time” dergisi de, haberinde, Blinken’ın Ortadoğu turunun Türkiye’den başladığına dikkat çekti, “ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye ve diğerlerinin, özellikle İran ve onun destekledikleri üzerinde nüfuz oluşturmak, artan gerilimi hafifletmek, Gazze’ye insani yardım dağıtımını hızlandırmak ve ciddi bir plan oluşturmaya başlamak için neler yapabileceğini görüşmek üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi” diye yazdı.

Haberin Devamı

Atina’ya gitti

Bu arada Türkiye’den sonra Yunanistan’ın Girit adasındaki Hanya kentine giderek, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüşen Blinken, ardından Ürdün’e geçti. Blinken’in programı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, İsrail ve Batı Şeria’yı da kapsıyor.

Girit’te Miçotakis’le görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Blinken, “Türkiye’de, İsveç’in önümüzdeki haftalarda NATO’ya katılımını onama sürecindeki son adımlar hakkında da konuştuk” ifadelerini kullandı. Blinken, “X” hesabından yaptığı açıklamada da, “Türkiye Cumhurbaşkanı ile Gazze’deki çatışmaları, NATO müttefikleri olarak ortak güvenlik önceliklerimizi ve ikili ticari ile yatırım ilişkilerimizi genişletme arzumuzu konuştuk” dedi.