Dünya Bölünmüş ülke dramı

Bölünmüş ülke dramı

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Libya’yı vuran kasırga, 6 bin kişinin ölümüne ve Derne’nin yıkılmasına neden oldu. Faciada, ülkenin idari olarak ikiye bölünmüşlüğü nedeniyle, altyapının ihmal edilmesinin etkisi olduğu bildirildi.

Bölünmüş ülke dramı

‘Daniel Kasırgası’ 5 Eylül’de Ege ve Trakya’da etkili olduktan sonra Akdeniz’i aşarak Libya’nın doğusunu vurdu. Kasırganın getirdiği şiddetli yağışın neden olduğu seller, Libya’nın doğusundaki Derne, Bingazi, Merc, Beyda ve Suse kentlerini yıkıma uğrattı. En büyük yıkım ise selin etkisiyle iki barajın patlaması sonucu adeta suda boğulan Derne’de yaşandı. Seller, Akdeniz’in 100 bin nüfuslu bu kıyı kentini delip geçerek binaları ve insanları sürükledi. Faciada çoğu Derne’de olmak üzere 6 bin civarında insanın öldüğü, binlerce kişinin kaybolduğu, 30 bin kişinin de evsiz kaldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bölünmüş ülke dramı

Denizden karaya vuran cesetler toplanıp toplu mezara gömülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, Libya’da selden 1.8 milyona yakın insanın etkilendiğini tahmin ediyor. Facianın büyümesinde ise Libya’nın doğu-batı diye ikiye bölünmüş olmasının büyük payı bulunduğu belirtiliyor. Libya, uzun süre ülkeyi yöneten Kaddafi’nin 2011’de öldürülmesinden sonra kaosa sürüklendi, 2014’ten itibaren de doğusunda Bingazi, batısında Trablus yönetimi olarak ikiye bölündü. Bu bölünme nedeniyle altyapı yatırımlarının ihmal edildiği, barajların bakım yapılmadığı için çöktüğü, yönetimlerin iktidar rekabetine odaklandığı ve ülkede kurtarma ekibi bile yetiştirilmediği belirtildi.

Uzmanlar, “Libya’daki sel faciası, kasırganın şiddetinin yanı sıra 10 yıldır kaos nedeniyle parçalanan bir ulusun savunmasızlığını da gösterdi” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yardım eli Libya’ya ulaştı

Türkiye’nin sel felaketi nedeniyle yardım için gönderdiği ekipler Libya’ya ulaştı. AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler, sahra hastanesi kurarak çalışmalarına başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada Libya’ya yeni yardımların gideceğini belirterek, “Türkiye’nin 159 sağlık çalışanı Libya halkının yanında olacak” dedi.