Dünya ‘Bu bir hayır işi değil!’

‘Bu bir hayır işi değil!’

06.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yoksul ülkeler, kendilerine sağlanması gereken fonlar için gelişmiş ülke heyetlerini markaja aldı. Malavi Devlet Başkanı Chakwera “Bu bir hayır işi değil. Ya parayı ödersiniz ya da bizimle birlikte can verirsiniz” dedi

‘Bu bir hayır işi değil’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Birleşmiş Milletler’in (BM) 26. İklim Konferansı’nın altıncı gününde, görüşmeler ve müzakereler devam ederken, gündemde yoksul ülkelere sağlanması gereken fonlar var. İklim değişimi konusunda gelişmiş ülkelerin özellikle finansman konusunda bugüne kadar verdikleri sözleri yerine getirmemeleri nedeniyle, COP26 Konferansı’nda yoksul ülke heyetleri gelişmiş ülkeleri markaja aldı. İklim değişikliğinin sel, yangın, kuraklık, kasırga gibi sonuçlarının en çok hissedildiği yoksul ülkeler COP26’da “hayatlarının tehlike altında” olduğunu vurguluyor. Nitekim Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, “Yeni sözler vermeden önce eski sözlerinizi tutmaya başlayın” dedi. Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera ise, “Bu bir hayır işi değil. Ya parayı ödersiniz ya da bizimle birlikte can verirsiniz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry de dün konferansta konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin yarattığı zorluklarla mücadele edebilmeleri için verilecek fonlarla ilgili konuşan Kerry, gelişmekte olan ülkelere 2022 yılı içinde 100 milyar dolar fon sağlanması hedefinin gerçekleştirileceğini söyledi.

COP26’nın altıncı günündeki müzakerelerde zengin ve gelişmiş ülkelerden beklentileri çok net:

Karbon salımını ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için 100 milyar dolarlık yeşil iklim fonu

Net sıfır sera gazı hedeflerinin 2050’den önceye çekilmesi ve ABD, Avustralya ile AB gibi en çok emisyon yayan ülkelerden daha somut adımlar

Yoksul ülkelerin iklim değişikliğinin sel ve deniz seviyesinin artması etkileriyle yaşadıkları zararın karşılanması

Haberin Devamı

Paris İklim Anlaşması’nın kurallar kitabı olarak da bilinen, anlaşma hükümlerinin nasıl uygulanacağının netleştirilmesi

COP26’da dün ne oldu?

COP26’nın dünkü gündeminde ‘Gençliğin ve Kamuoyunun Güçlendirilmesi’ konusu yer aldı. Bu kapsamda gençlere yönelik pek çok panel ve etkinlik düzenlendi.

COP26 Gençlik ve Kamuoyunun Güçlendirilmesi’ne odaklanırken, Glasgow’da iklim aktivisti Greta Thunberg’in de katıldığı ve gençlerin liderlik ettiği çok sayıda protesto gösterisi damga vurdu.

ABD’nin iklim özel elçisi John Kerry, düzenlediği basın toplantısında gelişmekte olan ülkelere 2022 yılı içinde 100 milyar dolar fon sağlanması hedefinin gerçekleştirileceğini söyledi. Ancak bu miktarın iklim kriziyle baş etmek için bu ülkelere yeterli olmayacağını da vurguladı.

COP26’da Uluslararası Yardım Kuruluşu Oxfam İskoçya başta olmak üzere, iklim aktivistleri milyarderlerin “gezegeni yağmaladığını” öne sürdü. Yayınlanan bir raporun sonuçlarına göre, mega yatlar, özel jetler ve uzay seyahati gibi lüks hayatın sebep olduğu yüksek karbon salımının önüne geçilmesi talebinde bulundu.

Gençler yürüdü

Glasgow’daki 26. İklim Değişikliği konferansında ülkeler arasında müzakereler devam ederken, liderleri yeterince radikal önlemler alamamakla ve hareket etmemekle eleştiren aktivistler protesto gösterilerini sürdürüyor. Dün, çevre aktivisti Greta Thunberg’in de yer aldığı binlerce genç, Glasgow’da büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yıllardır çevre konusundaki mücadelesini sürdüren 18 yaşındaki Thunberg, diğer katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

‘Bu bir hayır işi değil’

15 kurumdan Türkiye’ye çağrı

BM İklim Değişikliği 26. Taraflar Toplantısı’nda ilk hafta tamamlanırken sera gazı emisyonlarına en fazla katkı yapan kömürü bırakmaya yönelik adımlara rağmen, bu konuda herhangi bir açıklama yapmayan Türkiye’ye çağrı yapıldı. İçinde Avrupa İklim Eylem Ağı, Greenpeace Akdeniz, Kömürün Ötesinde Avrupa, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği WWF-Türkiye dahil 15 sivil toplum kuruluşu, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ve 2053 için net sıfır karbon hedefini açıklayan Türkiye’nin öncelikli olarak en geç 2030 yılına kadar kömürü elektrik sisteminden çıkarmak durumunda olduğunu açıkladı.

Boş salona konuştular!

Gezegenin iklim değişikliği sebebiyle bir felaket yaşamasının önüne geçmek için “son şans” olarak tanımlanan Glasgow’daki 26. İklim Değişikliği konferansından beklenti büyüktü. Ancak COP26’nın ev sahipliğini yapan İngiltere’nin başbakanı Boris Johnson, Cambridge Dükü Prens William dahil, pek çok ülke liderinin boş salona konuşma yaptıkları ortaya çıktı. COP26’da hem liderler zirvesinde hem de devamındaki müzakere toplantılarında katılımcı ülke delegasyonlarının insanlığın geleceğini belirleyecek böylesi önemli toplantılara katılmaması “ciddiyetsiz” bulundu.  Liderlerin konuşmalarından sonra toplantı salonunda kalması beklenmese de konferansa 120’nün üzerinde ülkeden 25 bin kişiden oluşan heyetlerin katıldığı düşünülünce durum şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

İbret olsun diye buzdağı getirdiler!

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin dünya liderleri tarafından gözle görülmesi amacıyla dikkat çekici bir eylem gerçekleştirildi. Arktik bölgesinde çalışan bilim insanlarının çabasıyla, Grönland’da bir buzdağından kopan parça Glasgow’a getirildi. Özellikle Arktik bölgesindeki ısınmanın gözle görülür işareti olan 4 tonluk buz parçası büyük dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Bu bir hayır işi değil’

Dünya sular altında kalacak!

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020 yılında ‘Dünya Tsunami Farkındalık Günü’ kapsamında yayımladığı rapora göre, tsunami, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50’sini tehdit edecek boyutlara ulaşacak. Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Japonya, tsunamiden en çok etkilenen ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Öte yandan ABD Jeolojik Araştırma Merkezi ve NASA’nın yürüttüğü başka bir araştırma, iklim değişikliği  nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesinin, Maldivler gibi ülkeleri doğrudan tehdit ettiğini gösterdi. Araştırma, Maldivler’in yüzde 80’inin 2050’ye kadar yaşanmaz hale gelebileceğini ortaya koydu.