Dünya Bu kez de Danimarka!

Bu kez de Danimarka!

23.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveç’in ardından bu kez de Danimarka’da, Irak Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılması büyük tepkilere neden oldu. Irak’ta gösteriler düzenlenirken güvenlik güçleri müdahale etti...

Bu kez de Danimarka

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Irak Büyükelçiliği önünde İslam karşıtlığıyla bilinen aşırı milliyetçi “Danimarka Patrioter” (Danimarkalı Vatanseverler) grubuna mensup bir kişinin, Kuran-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştirilmesi büyük tepkilere neden oldu. Danske Patrioter, söz konusu eylemi kendi Facebook sayfasından canlı olarak yayınladı.

Haberin Devamı

Kopenhag Polisi, Danimarka devlet kanalı DR’ye dün sabah yaptığı açıklamada, Cuma günü öğleden sonra Kopenhag’daki Irak Büyükelçiliği önünde bir kitabın yakıldığını doğrularken, yakılanın hangi kitap olduğunu bilmediklerini savundu. Kopenhag Polisi’nde görevli nöbetçi amir Dyre Sönnichsen, Irak Büyükelçiliği önünde bir kişinin, kendisine ait bir kitabı ateşe verdiğini söylerken, yasal izinle yapılan eylem hakkında soruşturma açılmayacağını kaydetti.

Büyük tepki çekti

AP ajansı, Kuran-ı Kerim yakıldığı haberlerinin ardından yüzlerce protestocunun, dün sabah erken saatlerde, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Danimarka Büyükelçiliği’nin de bulunduğu “Yeşil Bölgeye” girmek için Cumhuriyet Köprüsü’nü geçmeye çalıştığını, ancak kalabalığın, köprüyü kapatan güvenlik güçlerince geri püskürtüldüğünü yazdı. Ancak Bağdat’taki protestoların önceki gece başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Irak Dışişleri Bakanlığı, Danimarka’daki Irak Büyükelçiliği önünde Kur’anı Kerim ve Irak bayrağına yönelik taciz olayını kınarken, söz konusu açıklamada, uluslararası topluma “dünya genelinde toplumsal barış ve bir arada yaşamı ihlal eden bu vahşet karşısında acilen ve sorumlu bir şekilde durma” çağrısında bulunuldu.

Yaklaşık 3 gün önce de İsveç’te Kur’an yakılması planına tepki gösteren kişiler, İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği’ne saldırmıştı. Şii din adamı ve siyasi lider Mukteda Es Sadr’a yakın kişiler, İsveç Büyükelçiliği’ne girerek binanın bir kısmını ateşe vermişti. Bağdat-Stockholm hattında diplomatik gerilime neden saldırının ardından Irak yönetimi, İsveç Büyükelçisi’ni sınır dışı etmişti.

Bu kez de Danimarka

TÜRKİYE’DEN KINAMALAR GELDİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakılmasına tepki göstererek, “Dünyada hiçbir kimsenin, herhangi bir din mensubunun kutsalına hakaret etmesi asla kabul edilemez. Kim, hangi din ve inanç mensubunun, hangi kutsalına hakaret ediyorsa, bu doğrudan doğruya insanlık suçudur. Bu suça ortak olanlar, bu suçu seyredenler, İslam düşmanlığının Avrupa’da yeni bir siyasi dalga olarak yükselmesine seyirci kalanlar, aslında kendi sonlarını da hazırladıklarının farkında değillerdir” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın birçok yerinde İslam düşmanlığının maksimum seviyeye çıktığını belirten Kurtulmuş, “Maalesef ağızlarını açtıklarında demokrasiden bahsedenler, hak ve özgürlüklerden bahsedenler, yaklaşık 2 milyar Müslümanın en temel haklarından birisi olan kendi inançlarına saygı duyulması hakkını da es geçmektedir” ifadelerini kullandı. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Din ve vicdan hürriyetine karşı gerçekleştirilen bu lanetli eylem, açık bir nefret suçudur. İslam’a ve Müslümanlara yönelik provokasyonlar karşısında Danimarka yetkililerinin duyarsızlığı bu nefret suçlarına destek vermeleri anlamına gelmektedir” dedi.