Dünya CIA tarihi öğrendi! 'Savaş Karadeniz'de bitecek'

CIA tarihi öğrendi! 'Savaş Karadeniz'de bitecek'

01.07.2023 - 12:00 | Son Güncellenme:

ABD basını CIA Direktörü Burns'ün Ukrayna ziyareti sırasında aldığı bilgilerde savaşın nerede ve ne zaman sonlanacağını öğrendiğini yazdı. Haberdeki Karadeniz detayı ise dikkat çekti.

CIA tarihi öğrendi Savaş Karadenizde bitecek

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Mayıs ayından beri sular ısındı. Putin'e suikast düzenlemesi için gönderilen drone Kremlin'in çatısında patladı, Ruslar ise hemen ardından Ukrayna'da kritik yerleri bombaladı.24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Mayıs ayından beri sular ısındı.

Haberin Devamı

Putin'e suikast düzenlemesi için gönderilen drone Kremlin'in çatısında patladı, Ruslar ise hemen ardından Ukrayna'da kritik yerleri bombaladı.

WAGNER MOSKOVA'YA YÜRÜDÜ

Ukrayna'nın aylardır dillendirdiği ve Pentagon'dan sızan belgelerde de yazan 'Bahar taarruzu' Haziran'da başladı. Söz konusu taarruz Ukrayna tarafının beklediği gibi gitmese de belli bölgelerde ilerleme kaydedildi. Taarruz girişiminden günler sonra ise Wagner grubunun lideri Prigozhin'in askerleri Ruslar tarafından bombalandı.

Prigozhin bunun üzerine ordusuyla birlikte Moskova'ya yürüdü. Belarus Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesiyle birlikte gerilim son buldu. Yapılan anlaşmayla birlikte Prigozhin Rusya'dan ayrıldı ve Belarus'a gitti. Wagner ise tasfiye edildi.

Haberin Devamı

CIA tarihi öğrendi Savaş Karadenizde bitecek

CIA'DEN SÜRPRİZ UKRAYNA ZİYARETİ

Bu ayın başlarında CIA'in lideri William Burns, Ukrayna'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Burns'ün daha önce bildirilmeyen gezisinde Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve Ukrayna'nın üst düzey istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yer aldı.

Ukrayna tarafı Burns'e karşı saldırının bekledikleri gibi gitmediğini açıkca iletti. Yetkililer ayrıca Sonbahara kadar önemli toprakları geri alma amaçları olduğunu kaydetti. Buna göre Ukrayna'nın şu anda en büyük hedefi topçu birliklerinin atış menzilini Kırım'a kadar götürmek.

CIA tarihi öğrendi Savaş Karadenizde bitecek

YORUM YAPMADI

Ukrayna'nın bu planları bu kadar kısaltılmış bir zaman çizelgesinde yerine getirip getiremeyeceğini zaman gösterecek. CIA, Burns'ün saldırının geleceğine ilişkin değerlendirmesi sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındı. Burns'ün gezisi, Rus paralı asker lideri Yevgeniy Prigozhin'in Rusya'nın savunma teşkilatına karşı başlattığı isyanın hemen öncesinde gerçekleşti.

ABD'li yetkili, ABD istihbarat topluluğunun Haziran ortasında Prigozhin'in bir tür silahlı saldırı planladığını tespit etmesine rağmen, bu bulguların Zelensky ve diğerleriyle yapılan görüşmelerde tartışılmadığını söyledi.

CIA tarihi öğrendi Savaş Karadenizde bitecek

SAVAŞ NASIL BİTECEK?

Öte yandan söz konusu ziyarette savaşın nasıl sonlanacağı da konuşuldu. Ukrayna tarafına göre Rusya zor durumda kalmadığı sürece savaşı devam ettirecek. Bu durumda Ukrayna'nın planı ise Kırım üzerinden olacak.

Haberin Devamı

İdeal senaryoda Kırım'ı alan Ukrayna tarafının yıl sonunda Rusya'ya masaya oturtup savaşı bitireceği Washington Post tarafından yazıldı. Washington Post'a göre Ukrayna'nın NATO'ya olası kabulü ise Rusya ile yapılan barış anlaşmasından sonra gündeme gelecek.

Rusya ise aylardır Kırım'a yönelik bir saldırı bekliyor. Bu bağlamda bölgede yüzlerce kilometrelik siper kazan Rus ordusu Karadeniz'den olası bir çıkartma için de plajlara anti tank mayınları yerleştirdi.