Dünya Çin, ABD gezisine tepkili

Çin, ABD gezisine tepkili

07.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ABD ziyareti kapsamında, Kaliforniya’da Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelirken, Pekin yönetimi, Tayvan karasularına 3 savaş gemisi ve bir helikopter gönderdi.

Çin, ABD gezisine tepkili

Ing-wen, McCarthy ile görüşmesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ülkesinin, Tayvan halkının özgür ve açık bir toplumda gelişmeye devam edebileceği barışçıl statükoyu savunma kararlılığını yinelediğini” belirtti. ABD’nin Tayvan’a yönelik güçlü desteğinin kendisini yüreklendirdiğini kaydeden Ing-wen, “Meclis Başkanı McCarthy’ye ve tüm Amerikalı dostlarımıza teşekkür ederim. Birlikte durduğumuzda hepimiz daha güçlüyüz” dedi. McCarthy ise, yaptığı konuşmada “Tayvan’a silah satışına devam etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı ise, söz konusu görüşmeye tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, “ABD tarafını bir kez daha Tayvan Boğazı’nda gerginlik yaratmaktan ve Tayvan’ı Çin’i çevrelemek için kullanmaktan vazgeçmeye, yanlış ve tehlikeli yolda daha fazla ilerlememeye çağırıyoruz” denildi. Bununla birlikte Çin’in, Tayvan karasularına 3 savaş gemisi ve bir helikopter gönderdiği bildirildi. Tayvan Savunma Bakanlığı, 3 Çin savaş gemisinin Çin ile Tayvan karasularının kesiştiği bölgede seyir halinde olduğunu duyurdu