Dünya Çin gemisi alabora oldu, onlarca kayıp var

Çin gemisi alabora oldu, onlarca kayıp var

17.05.2023 - 14:50 | Son Güncellenme:

Hint Okyanusu'nda batan Lu Peng Yuan Yu 028 adlı gemideki 39 mürettebata ulaşılamıyor, denizcilerin Çin, Endenozya ve Filipinler vatandaşı olduğu açıklandı.

Çin gemisi alabora oldu, onlarca kayıp var

Çin gemisi Lu Peng Yuan Yu 028, Hint Okyanusu'na açıldıktan sonra Salı günü yerel saatle 15.00 sularında alabora oldu. Balıkçı gemisinin battığı Çarşamba günü duyuruldu, gemideki mürettebatın bulunması için çok uluslu arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Endonezya, operasyonun Çin tarafından koordine edildiğini doğruladı.

Haberin Devamı

Yetkililer, haber alınamayan 39 kişiden oluşan mürettebatın; Çinli, Endonezyalı ve Filipinli denizcilerden oluştuğunu belirtiyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "Olayın meydana geldiği bölgeye, Çin ve uluslararası gemilerin de katılmasıyla, arama kurtarma çalışmalarına başlandı. Daha fazla kurtarma personeli de olay yerine akın ediyor" dedi.

Çin lideri Xi Jinping de, bakanlıklara arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olunması talimatını verdi, 'topyekun çaba gösterilmesi'ni istedi.

Çin resmi televizyonu CCTV'nin, Pekin yönetiminin kayıp denizcilerin bulunması için bölgeye Lu Peng Yuan Yu 018 ve Yuan Fu Hai isimli iki ticari gemi konuşlandırdığını duyurdu.

Haberin Devamı

Alabora olan gemi, Çin'in en büyük devlet balıkçılık şirketlerinden biri olan Penglai Jinglu Fishery Company'ye ait. Şirket, Hint Okyanusu ve Latin Amerika'yı çevreleyen denizler de dahil olmak üzere uluslararası sularda kalamar ve ton balığı avcılığı faaliyetleri yürütüyor. Çinli balıkçılar, sularındaki balık stokları tükendikçe, giderek artan şekilde deniz ihtilafına ve kazasına karışarak, daha uzaklara yelken açıyor.

Güney Çin Denizi'nin tamamına sahip çıkan ve yapay adalar inşa eden Pekin yönetimi, bölgedeki komşularıyla derin bir ihtilaf içerisinde.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Teresita Daza, kazanın Manila yönetimi tarafından yakından izlediğini söyledi. Bundan tam dört yıl önce tartışmalı Güney Çin Denizi sularında gerçekleşen bir kazada, Filipinlere ait bir balıkçı teknesi battı. Manila yönetimi, bölgeye gelen Çin'e ait bir geminin balıkçı teknesine çarpıp batmasına yol açtığını belirtiyor.