Dünya Çin yapımı ilk uçak uçtu

Çin yapımı ilk uçak uçtu

28.11.2008 - 22:01 | Son Güncellenme:

.

Çin yapımı ilk uçak uçtu

ÇİN, kendi öz kaynaklarını kullanarak yaptığı ARJ21-700 tipi ilk yolcu uçağı bugün uçtu. Çin Ticari Uçak Limited Şirketi'ne (COMAC) ait olan bu ilk uçak uçuşu Şanghay'da yapıldı. 90 koltuklu ‘Uçan Anka’ adlı uçağın boyu 33 metre, kanat genişliği 27 metre ve menziliyse 3 bin 700 kilometre. Uçağın yükselebileceği en yüksek seviye ise 11 bin 900 metre.
Bugün başarıyla test edilen uçağın 1,5 yıldan önce dağıtıma başlanacağı açıklandı. Uçak, aynı zamanda Avrupa ve ABD'ye satılacak ilk Çin uçağı olma özelliğini de taşıyor. ABD'nin General Electric Şirketi, Çin'e 25 adet 5 milyar yuan (yaklaşık 1 milyar 145 milyon YTL) tutarında uçak siparişi vermişti. COMAC, şu ana dek toplam 208 sipariş aldıklarını açıkladı.
Yakıt tasarrufu sağlayan bu uçak ile ilk kez Çin yapımı sivil taşımacılık uçakları, ABD piyasasına girmiş oldu. Yetkililer şu an için bir çok Avrupalı şirketin de uçaklarıyla ilgilendiklerini açıkladı.
COMAC'ın araştırmasına göre önümüzdeki 20 yıl içinde dünya çapında 6 bin 600 bölgesel uçağa ihtiyaç duyulacak ve bu rakamın yüzde 70'ini jet tipi uçaklar oluşturacak.

ÇİN'İN AİRBUS'I DA SIRADA
Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı yetkilileri, Çin yapımı büyük yolcu uçağının 2020 yılına kadar piyasaya sürüleceğini söyledi. Çin’in büyük yolcu uçağı AR-GE çalışmalarını yürüten COMAC, halen 300 kişilik bir AR-GE kadrosuyla çalışmalarını sürdürüyor ve uçağın son hali onay aşamasına geldi.