Dünya Çin'den yeni bir rekor! 6 ay boyunca sürecek

Çin'den yeni bir rekor! 6 ay boyunca sürecek

15.10.2021 - 10:11 | Son Güncellenme:

Son yıllarda uzay çalışmalarını hız veren Çin, geçtiğimiz yaz gerçekleşen yeni uzay üssündeki görevden sonra bu defa da taykonotlarını 6 ay boyunca uzayda tutacak. Çinli uzay insanları, bu yolculukta geçirecekleri süreyle ülkeleri adına yeni bir rekora imza atacaklar.

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

Çin, ağırlık verdiği uzay çalışmalarında yeni bir adım daha atıyor. 6 ay boyunca uzayda bulunacak Çinli taykonotlar, 'uzayda en çok vakit geçiren Çinli' unvanına sahip olacak. Cumartesi günü planlanan uçuş Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden gerçekleşecek. Taykonotları taşıyacak araç ise Uzun Yürüyüş-2F isimli roket olacak.

Haberin Devamı

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

TECRÜBELİ İSİMLER GÖREV ALIYOR

Haziran ayında uzayda 90 gün geçiren Çinli taykonotlar, eylül ayında Dünya’ya geri dönmüşlerdi. Onun ardından Çin’in bu uzun soluklu görevinde tecrübeli taykonotlar görev alacak. Çin’in ilk uzay yolculuğunu gerçekleştiren 55 yaşındaki Pilot Zhai Zhigang ve daha önce çeşitli uzay çalışmalarına katılan 41 yaşındaki Wang Yaping uzay yolculuğuna yabancı olmayan isimler. Wang Yaping, Çin’in uzaya gönderdiği ikinci kadın olma unvanını da taşıyor. İlk kez uzay görevinde bulunacak isim ise 41 yaşındaki diğer taykonot Ye Guangfu olacak.

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

TÜM HAZIRLIKLAR TAMAM

Cumartesi günü gerçekleşmesi beklenen uçuş için kamuoyunu bilgilendiren Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi Direktör Yardımcısı Lin Xiqiang, uçuş için bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Kapsamlı bir prova gerçekleştirdiklerini de dile getiren Xiqiang, ilerleyen dönemde uzay istasyonuna birden fazla ekibin gönderileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

AVRUPA İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR

Çin’in uzay çalışmalarında Avrupa ile yaptığı çalışmalara dikkat çeken Xiqiang, geçtiğimiz yıllarda birçok Çinli taykonotun Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın eğitiminden geçtiğini belirtti. Xiqiang, uzay istasyonunun tam olarak bitirilmesinin ardından birçok ülkenin burayı kullanmak isteyeceğini sözlerine ekledi.

Yıl sonundan önce iki yeni modülün gönderilmesiyle Çin’in uzay istasyonu 66 ton ağırlığında olacak.

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

2030’A KADAR 4 BİN UYDU

Sadece uzay istasyonu ile ilgilenmeyen Çin, gelecek yıllara dair planlarını da dünya ile paylaştı. ABD ve Rusya ile uzay yarışına giren ülkenin hedefi, 2030 yılına kadar 4 bin uyduyu Dünya yörüngesine yerleştirmek.

Çin Havacılık ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Şirketi’ne bağlı Birinci Araştırma Enstitüsü yetkililerinden Xiao Yun, 28 Eylül - 3 Ekim’de düzenlenen 13. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda Çin’in hedeflerinden birinin 4 bin uydu olduğunu açıkladı. ABD’nin, Çin’in Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programında yer almasını engellemesinin ardından böyle bir karar alındığını söyledi.

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

AY’IN KARANLIK YÜZÜNE İNDİLER

Haberin Devamı

Uzay istasyonlarının yanı sıra Ay’la da ilgilenen Çin, 2020’nin aralık ayında 40 yıl sonra bir ilke imza attı. 1970’li yıllarda Apollo ve Luna, uzay görevleri sırasında ABD’liler ve Ruslar Ay’dan çeşitli örnekler getirmişti. Çin’in Çang’ı-5 isimli keşif aracı da 2 milyar yaşında olduğu tespit edilen çeşitli örnekleri Dünya’ya taşıdı. Ayrıca Ay çalışmalarında Çin, 2019 yılında Ay’ın karanlık yüzüne araç indirmeyi başaran ilk ülke olmayı başarmıştı.

Çinden yeni bir rekor 6 ay boyunca sürecek

1 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA UZAY GEMİSİ

SSCB’nin çökmesi sonrası oluşan boşluğu doldurmak isteyen Çin’in bir başka projesi ise dev bir uzay gemisi projesi oldu. Uzayın sınırlarını keşfetmek için hazırlandığı iddia edilen, 1 kilometre uzunluğunda olan uzay gemisi stratejik bir adım olarak görülüyor. 

Sadece proje için 2 milyon dolar ayıran Çin’in çalışmalarına ABD’liler ise şüpheyle yaklaşıyor. Amerikalı uzay mühendisliği profesörü Michael Lembeck, “Bu, Starship Enterprise’ı (Star Trek) inşa etmek gibi bir şey. Düşünmesi eğlenceli ama günümüz teknoloji seviyesi için gerçekçi değil" dedi.