Dünya Dünyada sığınmacı sayısı 108 milyon!

Dünyada sığınmacı sayısı 108 milyon!

15.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son BM raporunda, dünya genelinde sığınmacı sayısının 108 milyona ulaştığı açıklandı. Artışın nedeni olarak ise çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri gibi olaylar gösterildi.

Dünyada sığınmacı sayısı 108 milyon

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) “Küresel Eğilimler” raporunda, 2022 sonu itibariyle çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri gibi kamu düzenini bozan olaylar sonucu 108.4 milyon kişinin yerinden edildiği ifade edildi. UNHCR Başkanı Filippo Grandi, “Çatışma, zulüm, ayrımcılık, şiddet ve başka nedenlerle, özellikle de iklim değişikliğinin etkisiyle kaçan 110 milyon insan var” dedi.

Haberin Devamı

Rapor, 2021’e göre zorla yerinden edilenlerin sayısının 19 milyon artış gösterdiğini belirtti. Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelerin başında İran ve Kolombiya geliyor. 

Raporda, dünya genelinde devam eden ve yeni çıkan çatışmaların, insanları zorla yerinden etmeyi sürdürdüğü belirtildi. Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgali sonrası 11.6 milyon Ukraynalının yerinden edildiği, bunlardan 5.9 milyonunun ülke içinde yer değiştirdiği, 5.7 milyonunun komşu ülkelere gitmek zorunda kaldığı aktarıldı. Raporda, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya ve Myanmar’da olduğu gibi dünyanın diğer bölgelerindeki çatışma ve güvensizlik ya devam etti ya da yeniden alevlendi. Her ülkede 1 milyondan fazla insan yerinden edildi” denildi.

Haberin Devamı

Daha da artacak

Raporda, dünya genelinde 2021’de 27.1 milyon olan toplam mülteci sayısının 2022’nin sonunda 35.3 milyona yükseldiği, bunun, UNHCR tarafından kaydedilen en büyük yıllık yükseliş olduğu vurgulandı. Artışın en büyük sebebi olarak Ukrayna’daki savaş gösterildi. Bu dalganın bu yıl da süreceğini belirten UNHCR açıklamasında “Kongo ve Sudan’daki çatışmalar, Myanmar’daki yaygın şiddet olayları, Somali’deki güvensizlik ve kuraklık gibi yeni ve devam eden çatışmalar, 2023’te de insanları kaçmaya zorlamaya devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

Akdeniz’de facia: 79 ölü

Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu en az 79 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Önceki gün, gece saatlerinde karaya 75 kilometre uzakta, çoğunu 20’li yaşlardaki erkeklerin oluşturduğu mültecileri taşıyan tekne alabora oldu. Yunan Sahil Güvenliği, 104 kişinin sağ kurtarıldığı açıklandı. Kurtarılan mülteciler, Yunanistan’ın Kalamata şehrindeki hastanelerde tedavi altına alındı. Tekne kazasının, bu yıl Yunanistan açıklarındaki en ölümcül kaza olduğu ifade edilirken, batan teknede yüzlerce kişinin olduğu belirtiliyor.

Bu arada İtalya’ya gitmek üzere Libya’dan yola çıkan balıkçı teknesinin uluslararası sularda Frontex’e ait bir uçak ve yakınından geçen iki ayrı gemi tarafından görüldüğü, bunun üzerine Yunan makamlarının gemiye destek önerisi ilettiği, ancak önerinin gemiyi kullananlarca kabul edilmediği öğrenildi.