Dünya ‘Dünyayı savunmasız hale getirir’

‘Dünyayı savunmasız hale getirir’

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın olası NATO üyeliğinin Rusya’nın güvenliği açısından tehdit olacağını söyledi.

‘Dünyayı savunmasız hale getirir’

Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuşan Putin, “NATO üyeliği Ukrayna’nın güvenliğini artırmayacağından ve genel olarak dünyayı çok daha savunmasız hale getireceğinden uluslararası arenada ek gerginliğe yol açacağından eminim. Bu nedenle, bunda iyi bir şey görmüyorum” dedi. Putin, Ukrayna’nın kendi güvenliğini sağlama alma hakkına sahip olduğunu belirterek, “Tek bir sınırlama var. Bir ülkenin güvenliği sağlanırken başka bir ülkenin güvenliği tehlikeye atılmamalıdır” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Tahıl anlaşması 

Tahıl koridoru tartışmalarına da değinen Putin, burada imzalanan anlaşmaya uyulmadığını savundu. Putin, “Birleşmiş Milletler ile yapılan bu anlaşmada Rus çıkarlarının dikkate alınması gereken noktaları vardı. Lojistik, sigorta, ürünlerimizin ödemesiyle ilgili nakit akışı ve diğer birçok nokta. Bunu vurgulamak istiyorum, hiçbir şey yapılmadı. Bu tamamen tek taraflı bir oyun. Ama yetti artık” dedi. 

‘Sözlerini tutsunlar’ 

Rusya’nın anlaşmadaki katılımını sonlandırabileceğini kaydeden Putin, “Eğer herkes bize verilen tüm sözlerin yerine getirileceğini yineliyorsa, bırakın bu vaatleri yerine getirsinler. Biz de bu anlaşmaya hemen katılacağız. Önce uzatma, sonra vaatleri yerine getirme seçeneği artık Rusya’ya uygun değil” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Rus ordusunda general depremi

Rusya’nın Zaporijya’daki birliklerine komuta eden Tümgeneral Ivan Popov, askerlere verilen mühimmatın yetersiz olduğu gerekçesiyle şikâyette bulununca görevinden alındı. Popov, sosyal medyada yayınladığı mesajda, orduda yaşanan mühimmat ve diğer sorunları Rus ordusunun üst kademesine ilettiğini belirtti. Popov, “Ya susup korkak olmak ya da olduğu gibi söylemek gerekiyordu. Sizin adınıza, şehit düşen silah arkadaşlarım adına yalan söylemeye hakkım yoktu, bu yüzden mevcut tüm sorunları özetledim” diye konuştu.  

Surovikin ‘dinleniyor’ 

Öte yandan üst düzey bir Rus yetkili, geçmişte Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline liderlik eden ve Wagner paralı asker grubunun ayaklanmasından bu yana görülmeyen General Sergey Surovikin’in “dinlendiğini” ve “müsait olmadığını” söyledi. Mevcut olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin komutanı olan Surovikin 1 Temmuz’dan bu yana kamu önünde görülmedi. Surovikin’in Wagner ayaklanmasından haberdar olduğu hatta destek verdiği yönünde iddialar bulunuyordu.