Dünya Ege Denizi’nde ‘Fırtına’ dindi

Ege Denizi’nde ‘Fırtına’ dindi

30.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Yunanistan’da yapılan seçimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Ege’nin iki yakasında önemli bir adım atıldı.

Ege Denizi’nde ‘Fırtına’ dindi

AYDIN HASAN Ankara - Yunanistan, Ege Denizi’nde her yıl düzenlediği ve Fırtına anlamına gelen Kataigis Tatbikatı’nı iptal ederek, yerine küçük çaplı bir eğitim programını uyguladı. Türkiye de donanmanın Amiral gemisi TCG Anadolu’nun katılacağı Denizkurdu Tatbikatı’nı iptal etti. Donanma, tatbikat yerine denizde taktik eğitim yapacak. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ve Yunanistan’daki tren kazasının ardından Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler olumlu bir atmosfer içine girmişti. 12 Şubat’ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, deprem bölgesine ziyarette bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dendias, Hatay’da ortak basın açıklaması yapmışlardı. 4 Nisan’da ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile deprem bölgesinde görüşmüştü. 4 Nisan’da Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis de depdem bölgesine ziyarette bulunarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya gelmişti. 

Haberin Devamı

‘Turistik mola’ çağrısı yapmıştı

Milli Savunma Bakanı Akar, 11 Mayıs’ta Kurtaran 2023 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününde yaptığı konuşmada, “ Ege Denizi dostluk denizi olsun, zenginlikleri adil şekilde iki tarafın insanları paylaşsın, güven içinde, mutlu müreffeh şekilde yaşasınlar diyoruz. İki ülke arasında turizm döneminde tatbikatların yapılmamasına yönelik moratoryum var. Bunu genişletmeye hazır olduğumuzu ve bu konuyu görüşebileceğimizi kendilerine söyledik. Bekliyoruz” demişti.