Dünya El Chapo’nun oğlu yakalandı

El Chapo’nun oğlu yakalandı

07.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en ünlü uyuşturucu baronlarından “El Chapo” lakaplı Joaquin Guzman’ın oğlu Ovidio Guzman-Lopez yakalanırken, kartel üyeleri kaos yarattı, en az 29 kişi öldü 35 kişi de yaralandı.

El Chapo’nun oğlu yakalandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Meksika’da “El Chapo” lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman’ın oğlu Ovidio Guzman-Lopez gözaltına alınırken, uyuşturucu kartelinin en güçlü olduğu Sinaloa eyaletinde polislerle çete üyeleri arasında çatışmalar çıktı. Babasının tutuklanarak ABD’ye götürülmesinin ardından örgüte liderlik etmekle suçlanan Ovidio’nun 6 ay süren bir takip sonucu yakalandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Uçaklara saldırı

Helikopter ve silahlı İHA’ların da kullanıldığı operasyonda Guzman ile birlikte 21 kartel üyesi de gözaltına alındı. Guzman’ın yakalanmasının ardından Sinaloa eyaletine bağlı Culiacan şehrinde kartelin silahlı üyelerinin bir misilleme saldırısı başlattığı belirtildi. Silahlı kişilerin güvenlik güçleriyle saatlerce çatıştığı, yanan araçlarla yolları kapattığı ve bir ambulansı ele geçirdiği ifade edilirken, şehre takviye kuvvet olarak ordu helikopterleri ve polis uçakları gönderildi. Kartel üyelerinin Culiacan Uluslararası Havaalanı’na ve askeri hava üssüne saldırdığı, kalkışa hazırlanan bir uçak kurşunların hedefi olunca uçuşların iptal edildiği açıklandı. Hedef olan uçakta bir kurşunun uçağın gövdesini deldiği, yolcuların korunmak için uçağın zeminine yattığı belirtildi. Sinaloa eyaletinde yüzlerce uçuş iptal edildi. Guzman’ın yakalandığı operasyonda ve sonrasındaki çatışmalarda 10 güvenlik görevlisi ile 19 kartel üyesi öldü, 35 kişi de yaralandı. 

Haberin Devamı

5 milyon dolar ödül

Meksika Devlet Başkanı Andres Lopez Obrador, bölgede kartel tarafından uygulanan ablukaların dağıtıldığını ve sokaklarda güvenliğin sağlandığını bildirdi. Savunma Bakanı Luis Cresencio Sandoval da, Guzman’ın yakalandıktan sonra başkent Meksika’ya nakledildiğini söyledi. Sandoval, gözaltıyı, “Pasifik karteline kesin bir darbe” olarak nitelendirdi. Öte yandan, ABD’li yetkililer Ovidio ve kardeşi Joaquin’in 11 metamfetamin laboratuvarında ayda 1.3-2.2 ton arası uyuşturucu imal ederek ABD’ye soktuğunu tahmin ediyor. ABD, aralık ayında, Ovidio ve 3 erkek kardeşinin yakalanmasına yardım edecek bilgi sağlayan kişilere 5 milyon dolar ödül vadetmişti.