Dünya 'En ölümcül gün!' 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

'En ölümcül gün!' 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

01.11.2022 - 12:28 | Son Güncellenme:

Herson'da bir günde 950 Rus askeri Ukraynalılar tarafından öldürüldü, 'en ölümcül gün'ün hemen sonrasında kaydedilen video ise Putin'in bir başka kabusunu açığa çıkardı.

En ölümcül gün 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

Her Pazartesi günü Ukrayna'ya füze yağdıran Rus işgalciler, Ekim ayının son gününde de 78 füze ve kamikaze drone'la saldırıya geçti. Saldırılarda 55 Kh kruz, 1 Kh güdümlü hava ve 22 S-300 füzesi kullanıldı. İran üretimi dört Şahid-136 kamikaze insansız hava aracının yanı sıra 50 kilometre menzilli Rus Lancet-3 kamikaze drone'u da yine gökyüzündeydi.

Haberin Devamı

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya gönderdiği hava savunma sistemleri Rus füzelerinin çoğunu havada vurup düşürdü. İlk yapılan açıklamada, 50 füzeden 44'ünün engellendiği belirtildi. Ukrayna'nın güney komşusu Moldova'ya ise, havada engellenen füzelerden birinin parçaları düştü. Füze enkazının pencereleri kırıp gökyüzüne siyah dumanların yükselmesine yol açtığı yer, Ukrayna-Moldova sınırındaki Naslavcea köyü oldu.

Rusya, Pazartesi'yi Salı gününe bağlayan gece ise Ukrayna'nın doğusundaki Poltava'ya kamikaze drone'larını gönderdi. Yerel yetkililer, Rus işgalcilerin sivil hedeflere dört insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini bildiriyor. Poltova'nın güneyindeki Dnipro'da da gece yarısı patlama sesleri duyuldu.

Haberin Devamı

Rus işgalcilerin yeni saldırı dalgasın, özellikle Ukrayna şehirlerinin elektrik ve su altyapılarını hedef aldı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in büyük bölümü Pazartesi gecesini karanlıkta geçirdi, Belediye Başkanı Vitali Klitschko 270 bin eve elektrik verilemediğini belirtiyor. Kiev'in yüzde 40'ında ise musluklardan su akmıyor.

En ölümcül gün 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

Kiev'deki AFP muhabiri, 100'ü aşkın başkent sakinini ellerinde plastik şişelerle şehrin batısındaki bir parkta yer alan çeşmede sırada beklerken gördüğünü bildiriyor.

Soğuk kış mevsimi yaklaşırken Rus işgalcilerin özellikle elektrik ve diğer kritik altyapıları vurması, bir taktik değişikliğini gösteriyor. Nitekim, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Twitter hesabından "Rusya muharebe alanında çarpışmak yerine sivillerle savaşıyor" mesajını paylaştı.

En ölümcül gün 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

UKRAYNA PARASI HERSON'A GERİ DÖNDÜ

Ekim ayı başından itibaren Ukrayna'nın ilerlediği güneydeki Herson'da ise, bir dönüm noktası yaşandı. Rus işgalciler, ele geçirebildikleri tek bölgesel başkent Herson'da Eylül ayından itibaren tamamen Rus rublesinin kullanılacağını Mayıs ayında duyurdu. Ancak gelinen noktada, işgalciler Ukrayna grivnasının Herson'da kullanılmasına yeniden izin vermek zorunda kaldı. Ukrayna'yı yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), grivnanın tekrar dolaşıma girmesini Rusya'nın başarısızlığı olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Karşı taarruzu Ağustos ayı sonunda Herson'da başlatan Ukraynalılar, Ruslara büyük bir sürpriz yaparak doğudaki Harkov'u 'yıldırım baskınla' birkaç günde kurtardı. Donetsk ve Luhansk'taki kilit şehirleri de kaybeden Rus işgalciler, Ekim ayı başında bu kez Herson'da bozgun yaşadı.

En ölümcül gün 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

Savaştan önceki nüfusun yarısının bile kalmadığı Herson'daki sivilleri tahliye etmek zorunda kalan Rus işgalciler, özellikle Dinyeper Nehri'nin kuzeyinde mevzi kaybetti.

30 Ekim Pazar gününe gelindiğinde ise, Herson cephesinde Rus işgalciler en ağır darbeyi aldı. Pazar günü gerçekleşen çarpışmalarda Rus ordusu 950 askerini yitirdi. 30 Ekim, 24 Şubat'ta başlayan işgalde Putin için 'en ölümcül gün' olarak kayıtlara geçti.

Herson'da çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Rusların içler acısı halini gözler önüne serdi. Ukrayna saldırısından kaçmayı deneyen Rus birliklerinin bir zırhlı araca gülerek binmesiyle başlayan 2 dakika 5 saniyelik video kaydı, birkaç saniye sonra işgalciler için kabusa dönüşüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna füzelerinden uzaklaşmaya çalışan zırhlı araç, üstündeki askerlerle ilerlerken sağa dönüp bir hendeğe dalıyor. Bu sırada askerlerin çığlık attığı duyuluyor. Aracın sürücüsü hendekten kurtulmak için bu kez hızla sağa dönüyor ve ardından zırhlı araç takla atıyor.

Zırhlı aracın üstündeki askerlerin yere savrulmasıyla video kesiliyor.

En ölümcül gün 125 saniyelik kayıt şok etkisi yarattı

ZORUNLU ASKERLER CEPHEYE

Yedi ay direndikten sonra seferberlik kararını 'kısmi' olarak ilan eden Rusya lideri Vladimir Putin için, cephe hattındaki kabus bitmiyor. 300 bin yedek askeri Ukrayna'ya savaşına göndermek için silah altına alan Rus ordusu, ayrıca sonbaharda zorunlu askerlik hizmetine başlayanları da Ukrayna'ya sevk edecek. ISW, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ruslara yalan söylediğini, zorunlu askerlerin eğitimleri tamamlandıktan sonra Mart ya da Nisan aylarında Ukrayna'ya yollanacağını kaydediyor.

21 Eylül'de duyurulan 'kısmi seferberlik'te silah altına alınanlar ise, yalnızca birkaç haftalık eğitimlerin ardından cepheye sürüldü. Henüz üç hafta geçmemişti ki, yedek askerlerin ölüm haberleri gelmeye başladı.

Haberin Devamı

250 günü geride kalan işgalde en az 70 bin Rus askerinin devre dışı kaldığı biliniyor. Söz konusu askerler öldü ya da yaralanıp bir daha savaşamayacak halde evine döndü.