Dünya Erdoğan Arap medyasında manşet: 'Kardeş ülke'

Erdoğan Arap medyasında manşet: 'Kardeş ülke'

18.07.2023 - 11:10 | Son Güncellenme:

Körfez turunun ilk durağı Suudi Arabistan'da birçok anlaşma imzalandı, Veliaht Prens Selman Togg sürdü. Arap medyası ziyareti ilk sayfadan sunarken, CNN Arabic Togg için özel haber yaptı.

Erdoğan Arap medyasında manşet: Kardeş ülke

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkeleri turu Suudi Arabistan'dan başladı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan, Cidde'nin ardından Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçecek.

Haberin Devamı

Arap medyası beklendiği gibi ziyareti manşetlerinden veriyor. Suudi Arabistan'ın El Ahbar gazetesi, 'Erdoğan, Suudi Arabistan'ın en önemli Körfez ülkesi olduğunu vurguladı' manşetini attı. Başta enerji, savunma ve medya olmak üzere bir dizi anlaşmanın imzalandığını aktaran gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens'in Ankara-Riyad ilişkilerini geliştirmenin yollarını aradığını yazdı.

El Ahbar gazetesi, ayrıca 'Muhammed bin Selman Erdoğan'la birlikte Togg sürdü' başlıklı bir habere yer verdi. Okuyucularına Türkiye'nin ürettiği elektrikli otomobile dair bilgiler veren gazete, Veliaht Prens Selman'ın Erdoğan'ın hediye ettiği araçlardan biriyle Cidde'deki konutuna gittiğini yazdı.

Erdoğan Arap medyasında manşet: Kardeş ülke

Sabq gazetesindeki bir analizin başlığı ise, 'Erdoğan neden Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor?' oldu. Riyad ve Ankara arasındaki ikili ilişkilerin büyük bir gelişmeye tanık olduğu yorumunu yapan analiz, tarafların ortak bir vizyon bulmak için görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi. Yazı, askeri, siyasi, güvenlik ve kültürel düzeylerde söz konusu gelişmenin kaydedildiğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN GELECEĞİ PARLAK FIRSATLAR

El Vatan gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın el Selam Sarayı'nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından resmi törenle karşılandığını, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın doğrudan yatırımları artırmak için işbirliği arayışında olduğunu aktardı. Gazetedeki haberde Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde hayata geçirecek mega projelerde Türk şirketleri için geleceği parlak fırsatların söz konusu olduğu vurgulandı.

Erdoğan Arap medyasında manşet: Kardeş ülke

Erdoğan ve Veliaht Prens buluşmasını geniş şekilde sayfasına taşıyan El Riyad gazetesi, Türkiye ve Suudi Arabistan için 'iki kardeş ülke' ifadesini kullandı. Liderlerin bölgesel gelişmelerin yanı sıra ikili ilişkilerde geliştirilecek fırsatları gözden geçirdğini bildiren El Riyad, ziyaretten çok sayıda fotoğraf kullandı.

Ankara ve Riyad arasında birçok anlaşmanın imzalandığını dile getiren Okaz gazetesi, enerji, savunma, doğrudan yatırım ve medya alanlarının yanı sıra Türk teknoloji şirketi Baykar'la da iki sözleşme imzalandığını aktardı.

Haberin Devamı

UZUN LİSTE

Al Jazirah, 'Veliaht Prens Erdoğan'la bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı' başlığını tercih etti, görüşmelere katılan Türk ve Suudi heyetlerin uzun bir listesini yayımladı.

Erdoğan Arap medyasında manşet: Kardeş ülke

Londra merkezli Şarkul Avsat, muhtemel işbirliği alanlarını ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens Selman'ın birçok anlaşmayı hayata geçirdiğini yazdı. Gazete ayrıca, Selman'ın Erdoğan'a kalacağı otele kadar eşlik ettiğini de ekledi.

ARAP SOSYAL MEDYASINDA TOGG RÜZGARI

CNN Arabic, Suudi Arabistan'ın resmi televizyon kanalı El Ekbariye televizyonunun sosyal medya hesabından paylaştığı bir görüntünün Twitter'daki Arap kullanıcılar arasında büyük etkileşim aldığını yazdı. Söz konusu görüntü, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yanında Erdoğan'la birlikte Türk otomobili Togg'u kullandığını gösteriyordu.

CNN Arabic, bunun üzerine Togg'a dair bilgileri okuyucularına sundu. Haberde, 29 Ekim 2022'de TOGG'un resmi olarak üretiminin duyurulduğunu hatırlatan CNN, TOGG'un 28 dakika içerisinde yüzde 80 şarj olduğunu belirtti. Aracın T10X modelinin fiyatının 50 bin dolar olduğunu aktaran CNN, 'V2 RWD' kodlu uzun mesafe modelinin 64 bin dolar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Erdoğan Arap medyasında manşet: Kardeş ülke

Arab News internet sitesi, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Cidde'de Suudi Veliaht Prens tarafından ağırlandı' başlıklı haberinde iki ülke arasında geçen yıl 6,5 milyar dolarlık ticaret gerçekleştiğini hatırlattı. Site, Erdoğan'ın 200 iş insanı ve şirket sahibiyle geldiği Suudi Arabistan'ın ardından Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a gideceğini kaydetti.

Al Jazeera English, 'Erdoğan Körfez turunda Suudi Arabistan'a ulaştı' başlığını attığı haberde Türk liderin sonraki duraklarının Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olacağını, Ankara'nın yabancı yatırımda artış aradığını yazdı. Ankara ve Riyad yönetimlerinin geçmiş yıllardaki sorunların ardından ilişkileri onardığı yorumunu yapan Al Jazeera, geçen yıldan bu yana hem Erdoğan'ın hem de Veliaht Prens Selman'ın karşılıklı ziyaretlerde bulunduğunu hatırlattı.