Dünya 'Erdoğan gürledi!' Türkiye'nin resti dünya medyasında

'Erdoğan gürledi!' Türkiye'nin resti dünya medyasında

11.09.2023 - 09:06 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'nin ardından kameralar karşısına geçip F-16 ve NATO mesajları vermesi İsveç'te soğuk duş etkisi yarattı, Rus ve Yunan medyalarının yanı sıra Arap basını da açıklamaları ilk sayfadan verdi.

Erdoğan gürledi Türkiyenin resti dünya medyasında

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de buluşan dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülke ve Avrupa Birliği'nin (AB) gündeminde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali vardı. G20 Zirvesi'nin ortak bildirisine de savaş damgasını vurdu, doğrudan suçlanmayan Rusya 'diplomatik bir zafer' kazandığını ilan etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20'de Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile bir araya gelmesi ise, dünyanın dört bir yanında ses getirdi.

Haberin Devamı

Zirvenin ardından kameralar karşısına geçen Erdoğan'ın basın toplantısında öne çıkan başlık ise, F-16'lar ve tahıl koridoru oldu. Cumhurbaşkanı, "Tabi F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar götürüyorlar, İsveç de İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi ciddi manada üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi kongre kongre diyorsunuz, benim de kongrem var. Benim kongrem neresi TBMM, TBMM’den bu tür karar geçmediği sürece benim evet demem mümkün değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri uluslararası medyanın yanı sıra İsveç ve Yunanistan'da yankı buldu. Al Jazeera, 'Erdoğan Biden'la F-16'lar hakkında konuştuğunu söylüyor' başlığıyla sunduğu haberde Türk ve Amerikan liderlerinin G20 Zirvesi sırasında yaptıkları kısa görüşmede F-16 satışını ele aldıklarını bildirdi. Ankara'nın Washington'dan 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kiti satın almak için başvurduğunu hatırlatan televizyon, ABD Kongresi'ndeki bazı isimlerin söz konusu satışın gerçekleşmemesi için bazı şartlar öne sürdüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

'Erdoğan G20 Zirvesi'ndeki resmi olmayan görüşmelerde Biden'la F-16 jetlerinin tedarikini konuştuğunu söyledi' diyen Rus Sputnik yayın organı, Washington'ın savaş uçakları satışını İsveç'in NATO üyeliğiyle ilişkilendirmesinden Ankara'nın rahatsız olduğu yorumunu yaptı.

'STOCKHOLM'ÜN UMUTLARI'

Yunan Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan, Biden'ın F-16 yaklaşımından rahatsız' başlığıyla sunduğu haberde, Türkiye'nin aylarca süren itirazlarının ardından İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını yazdı. ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı ya da TBMM'nin İsveç'in üyeliğini onaylamasına dair takvimin halihazırda belirsizliğini koruduğunu kaydeden gazete, Stockholm yönetiminin ise NATO'ya giriş vizesinin gelecek ay Türk parlamentosunda görüşülmesini umduğunu belirtti.

Erdoğan gürledi Türkiyenin resti dünya medyasında

Bir diğer Yunan gazetesi Ethnos, 'Erdoğan: Biden'la F-16'ları konuştum, İsveç yükümlülüklerini yerine getirmeli' başlığını tercih etti, Skai televizyonu ise internet sitesinde 'Erdoğan: İsveç'in NATO'ya dahil olması ve F-16'lar ayrı düşünülmeli' dedi.

Haberin Devamı

RESMİ TELEVİZYONUN ÖNE ÇIKARDIĞI CÜMLE

İsveç'in resmi televizyonu SVT 'Erdoğan: İsveç'in F-16 savaş uçaklarıyla hiçbir ilgisi yok' başlığını attı, Cumhurbaşkanı'nın Yeni Delhi'deki basın toplantısına geniş yer verdi. Ankara'nın Washington'dan 6 milyar dolarlık yeni jet ve modernizasyon ekipmanı satın almak istediğini hatırlatan televizyon, Erdoğan'ın basın toplantısında sarf ettiği "İsveç taahhütlerini yerine getirmeli" cümlesini öne çıkardı.

Aftonbladet gazetesi, 'Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için gürledi' başlıklı haberinde Türk ve Amerikan liderlerinin Yeni Delhi'deki G20 Zirvesi'nde kısa bir görüşme yaptığını, F-16 jetlerinin satışını ele aldıklarını yazdı.

Erdoğan gürledi Türkiyenin resti dünya medyasında

Svenska Dagbladet ve Göteborgs-Posten gazeteleri de Aftonbladet'le aynı başlığı kullandı. Gazeteler, Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya girişine dair son açıklamasını Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleşen G20 Zirvesi'nde yaptığını okurlarına aktardı.

'Uzman: F-16 anlaşması olmaksızın İsveç'in NATO'ya girişini görmek zor' diyen Dagens Nyheter gazetesi, Amerikan F-16 uçaklarının İsveç'in NATO sürecinde önemli bir rol oynayabileceği yorumunu yaptı. Gazete, Total Defence araştırma merkezinden Aras Lindh'in görüşlerine yer verdi.

Haberin Devamı

Expressen 'Erdoğan: F-16 ve İsveç bağlanamaz' başlığını tercih ederken, Cumhurbaşkanı'nın bir kez daha İsveç'in NATO üyeliğine dair mesajlar verdiğini kaydetti. Gazete Türk liderin bu kez ABD ve Joe Biden'a sözlü şekilde saldıracağını savundu.

Lübnan merkezli El Meyadin televizyonu, 'Erdoğan: Biden yönetimi F-16 satışını İsveç'in NATO girişimine bağlıyor' başlıklı haberinde hem Türkiye'ye satılacak F-16'ların Amerikan Kongresi'nde ne zaman ele alınacağının hem de İsveç'in NATO üyeliğine onayın TBMM'de görüşüleceği tarihin şimdilik belirsizliğini koruduğu yorumunu yaptı.

Al Monitor 'Türkiye Washington'ın F-16 satışını İsveç'in NATO üyeliğiyle ilişkilendirmesinden gerçekten üzgün' derken, Middle East Monitor, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'la F-16'ları konuştuğunu söylüyor' başlığını seçti.