Dünya Erdoğan'ın sözleri dünyada son dakika! Dengeleri alt üst etti

Erdoğan'ın sözleri dünyada son dakika! Dengeleri alt üst etti

10.07.2023 - 15:59 | Son Güncellenme:

İsveç'in NATO üyeliği karşılığında Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünün açılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BBC'den CNN International'a, Le Monde'dan Politico'ya uluslararası medyada ilk sayfada yer buldu. The Guardian ise, ABD'nin Ankara'nın F-16 talebini kabul etmeye hazırlandığını ancak şimdi yeni bir engelin ortaya çıktığı yorumunu yaptı.

Erdoğanın sözleri dünyada son dakika Dengeleri alt üst etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi NATO Zirvesi için Litvanya'nın başketi Vilnius'a uçmadan önce kameraların karşısına geçti. Havalimanındaki basın toplantısında zirveye dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için sürpriz bir çıkış yaptı. "Türkiye'yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Ama Vilnius'ta da sesleneceğim. Önce Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde (AB) önünü açın, biz de Finlandiya'da olduğu gibi İsveç'in (NATO üyeliğinin) önünü açalım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri, uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya 'son dakika' koduyla duyuruldu. Yanı sıra, ABD'den Fransa'ya, İsveç'ten İngiltere ve Birleşik Arap Emirliklerine dünya çapında yankı buldu.

Haberin Devamı

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, 'Erdoğan: Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği karşılığında İsveç'in NATO teşebbüsünü destekliyor' başlığını tercih ederken, Associated Press (AP) haber ajansı 'Erdoğan, 'Eğer Avrupalılar Türkiye'nin üyelik girişiminin yolunu açarsa Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabilir' diyor' başlığını kullandı.

BBC

İlk sayfasından 'İsveç'in NATO üyeliği: Türkiye, yeni Avrupa Birliği müzakereleri çağrısında bulunuyor' diyen yayın organı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'nın söz konusu talebini Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde de dile getireceğini aktarıyor.

POLITICO

ABD merkezli Politico dergisi, ilk sayfasından 'Erdoğan: Eğer İsveç'in NATO'ya katılmasını istiyorsanız Türkiye'nin AB'ye girişine izin verin' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Ankara'ya 1999 yılında AB aday statüsü verildiğini hatırlatan Politico, o zamandan beri Brüksel'in Türkiye'ye ayak sürdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

CNN INTERNATIONAL

Erdoğanın sözleri dünyada son dakika Dengeleri alt üst etti

'Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin AB'ye katılmasına bağlıyor' diyen uluslararası televizyon, ittifak üyelerinin yarın başlayacak Vilnius zirvesinden önce Stockholm yönetimini NATO'ya dahil etmeyi hedeflediğini ancak Ankara'nın vetosunun sürdüğünü kaydetti.

THE GUARDIAN

Erdoğanın sözleri dünyada son dakika Dengeleri alt üst etti

İngiliz gazetesi, 'ABD, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermek için Türkiye'ye F-16 satışını kabul edebilir' başlığını attı. Haberin spotunda Erdoğan'ın gündeme taşıdığı AB üyeliğine atıfta bulunan gazete, İsveç'in NATO'ya dahil edileceği anlaşmanın önüne bir engel daha konulduğu yorumunu yaptı.

EL ARABİYA

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli televizyon, internet sitesine AFP'nin haberini taşıdı ve Ankara ile Brüksel arasındaki AB'ye katılım müzakerelerinin 2016 yılında durduğunu hatırlattı.

LE MONDE

Erdoğanın sözleri dünyada son dakika Dengeleri alt üst etti

Fransız Le Monde gazetesi, canlı blog sayfasında 'Avrupa Birliği müzakereleri başlatırsa Erdoğan İsveç'e 'evet' diyecek' başlığını tercih etti. Geniş haberde ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Vilnius'ta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la bir görüşme yapacağı aktarıldı.

EXPRESSEN

İsveç medyasının önemli gazetesi 'Erdoğan İsveç için yeni şartlar belirledi' haberini manşetten okuyucularına sundu. Zirveden bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir talepte bulunduğunu belirten Expressen, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin yedi yıldır askıda olduğunu bildirdi.