Dünya NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır!

NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır!

10.07.2023 - 13:36 | Son Güncellenme:

Litvanya'daki NATO zirvesi öncesi Türkiye'yi yakın mercek altına alan Yunan basını, Erdoğan-Miçotakis görüşmesi ve İsveç'in olası birliğe katılımı hakkında dikkat çekici ifadeler kullandı.

NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu NATO'nun Vilnius zirvesine artık saatler kaldı. Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre mesafede düzenlenecek olan kritik toplantının ana konusu İsveç'in birliğe olası katılımı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise burada İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşecek. Erdoğan ayrıca Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile de temaslarda bulunacak.

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS: BU FIRSATI KAÇIRMAYACAĞIM

Miçotakis son olarak parlamento konuşmasında 'Türkiye ile yaşadığımız 50 yıllık anlaşmazlıkların bir asır daha devam etmesini elbette arzu etmiyorum. Türk-Yunan ilişkilerinde kazanılan bu yeni ivme, eğer kıta sahanlığını belirleyecek bir fırsat doğurursa, bu fırsatı kaçırmamaya ve sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyım' ifadesini kullanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme konusundaki kararlığını ortaya koydu.

NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır

Bu bağlamda Yunan medyası tarafından da sık sık konuyla ilgili haberler yapılıyor. Son olarak To Vima Erdoğan-Miçotakis görüşmesini mercek altına aldı. Her iki liderin de Mayıs ayındaki seçimlerden galip geldiğini hatırlatan To Vima, görüşmede iki ilişkilerin ele alınacağını bildirdi.

Haberin Devamı

PATELİ-ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ

To Vima Vilnius'da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Alexis Patelis'in görüşme ihtimalinin olduğunu aktardı.

MASADA 7 MADDE VAR

To Vima Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde masaya 7 konunun yatırılacağını ve bunların ekonomi ağırlıklı olacağını belirtti söz konusu maddeler şu şekilde listelendi:

1) Ticaret anlaşmaları
2) Yatırım planları
3) Enerji alanındaki işbirliği
4) Yeşil teknolojiler
5) İki ülke arasındaki ulaşım ağı
6) Teknoloji
7) Turizm ve ikili güven ilişkileri

NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır

16 AY SONRA BİR İLK

Yunan medyasından Etnos gazetesi de iki liderin görüşmesi hakkında bir analiz yayınladı. Erdoğan ve Miçotakis'in 16 ay sonra ilk kez görüşeceğini hatırlatan Etnos, müzakerenin çok şey belirleyeceğini ifade etti.

'BASKIYA GÖĞÜS GERMEYE HAZIR'

Etnos ayrıca gözlerin Biden-Erdoğan görüşmesinde olacağını ve buradan F-16 ve İsveç konusunda önemli kararların çıkacağını söyledi. Etnos'a göre batılı ülkeler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İsveç'in üyeliğini onaylaması için baskı yapıyor ancak Erdoğan gelen tüm baskılara göğüs germeye hazır görünüyor.

NATO zirvesine saatler kala: Erdoğan baskıya göğüs germeye hazır