DünyaF-15'ler sokakları bastı! 7.4'lük deprem sonrası kritik karar: 'Buna mecburuz'

F-15'ler sokakları bastı! 7.4'lük deprem sonrası kritik karar: 'Buna mecburuz'

08.04.2024 - 06:55 | Son Güncellenme:

Pahalı askeri ekipmanları sağlıklı şekilde muhafaza etmek ve harbe hazır durumda tutmak her ordunun birinci önceliğidir. Bunun son örneği de geçtiğimiz günlerde Japonya'da yaşandı. Tayvan’da gerçekleşen depremin ardından yapılan tsunami uyarısı sebebiyle bazı bölgelerde sokaklar, savaş uçağı istilasına uğradı.

F-15ler sokakları bastı 7.4lük deprem sonrası kritik karar: Buna mecburuz

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Tayvan'da meydana gelen ve son 25 yılın en büyüğü olarak nitelenen 7.4 büyüklüğündeki depremin yankıları sürüyor. Depremde bu zamana kadar 10 kişinin hayatını kaybettiği ve binden fazla kişinin yaralandığı açıklanırken, uzmanlar depremdeki can kaybının az olmasını Tayvan’ın uzun yıllardır yaptığı hazırlıkla birlikte depremin merkez üssünün ülkenin kırsal kesimlerinde olmasıyla ilişkili olduğunu ifade ediyor. Geçtiğimiz çarşamba günü yaşanan depremin ardından yapılan tsunami uyarısı sebebiyle bölge ülkelerinin de önlem almak zorunda kaldığı depreme ilişkin en ilginç görüntülerden bazıları da Japonya’da kaydedildi. Ülkenin güneyinde Tayvan’a yakın olan Okinawa Adası'nda bulunan askeri hava üssündeki F-15 uçakları, olası bir tsunamiden zarar görmemesi için yüksek kesimlerde bulunan sokaklara çekildi. Alınan önlem sebebiyle adadaki sokaklar adeta F-15 istilasına uğradı.

F-15ler sokakları bastı 7.4lük deprem sonrası kritik karar: Buna mecburuz

Haberin Devamı

2011'DEKİ DEPREMDE HASAR BÜYÜK OLMUŞTU

Tayvan’da gerçekleşen depremin ardından yapılan tsunami uyarısı sebebiyle bölge ülkelerinin kıyı şeritlerinde ciddi önlemler alındı. Bu önlemler arasında en dikkat çekici olanıysa Japonya’da kaydedildi. Ülkenin güneyinde bulunan Okinawa adasının güney batısında bulunan ve 1933 yılından bu yana kullanılan Naha Hava Üssü’nde bulunan Japon Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, olası bir tsunami riskinde zarar görmemesi için adanın yüksek kesimlerinde bulunan sokaklara çekildi.

Doğu Çin Denizi kıyısında yer alan Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'ne (JASDF) ait hava üssünde bulunan yaklaşık 40 F-15J tipi savaş uçağı, güvenli bir şekilde üsten çıkarıldı ve önlem amaçlı sokaklarda bekletildi. Uzmanlar, birim başına oldukça pahalı olan uçakların bu şekilde korunmasının normal olduğunu ifade ederek, Japonya’nın 2011’de yaşadığı deprem ve tsunaminin ardından da benzer önlemlere başvurduğunu hatırlattı.

Naha Askeri Hava Üssü’nün X hesabından yapılan açıklamada yer alan fotoğraflarda F-15 uçaklarının güvenli bir şekilde üssün dışına çıkarıldığı ve sokaklarda sıralanmış halde bekledikleri görülürken, "3 Nisan'daki tsunami uyarısının ardından Naha Hava Üssü, bölgedeki hasar durumunun belirlenmesi için çalışıyor. Yerleşke içinde bulunan F-15 savaş uçakları ve çeşitli ekipmanlar zarar görmemesi için yüksek kesimlere tahliye edildi. Bu ekipmanı sürekli olarak muhafaza ediyor ve öngörülemeyen durumlara karşı yanıt vermek için güneybatı bölgesini savunmaya devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

F-15ler sokakları bastı 7.4lük deprem sonrası kritik karar: Buna mecburuz

2011 yılında Japonya’da büyük hasara sebep olan ve ardından gelen tsunamiyle nükleer bir felaketi tetikleyen Tohoku Depremi'nde de savaş uçaklarının zarar görmemesi adına benzer önlemler alınmış olsa da tsunaminin etkilediği bazı askeri hava üslerinde F-16 savaş uçağı baz alınarak geliştirilen Mitsubishi F-2 jetleri başta olmak üzere çok sayıda askeri hava aracı ağır hasar almıştı. Bu uçakların bir kısmı kullanılamaz hale gelirken, bir kısmıysa onarılarak tekrar göreve dönmüş ve Japonya için ciddi bir maliyet kalemi ortaya çıkarmıştı.

Naha Hava Üssü’nde en az iki filo F-15 tipi savaş uçağıyla birlikte hava ve deniz kuvvetlerine ait çeşitli tiplerde uçakların bulunduğu biliniyordu. Askeri yerleşkede F-15 uçakları dışında, T-4 tipi askeri eğitim jetleri, E2-C uçakları ve çeşitli tiplerde helikopterler bulunuyordu. Hava üssünde bulunan diğer hava araçlarının hangarlarda muhafaza edilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Naha Hava Üssü'nün Doğu Çin Denizi’nde kritik bir noktada bulunuyor olması sebebiyle yaklaşık 10 yıl önce alınan karar gereği tesisteki F-15 sayısı artırılmıştı. Bu hamlenin, Japonya, Çin ve Tayvan arasında tartışmalara sebep olan Doğu Çin Denizi'ndeki Senkaku Adaları ile bağlantılı olduğu üzerinde duruluyor.

TAYVAN F-16'LARI ZARAR GÖRDÜ

Depremin ardından Tayvan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının da afetten zarar gördüğü belirtildi. 7.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne yakın bir noktada bulunan askeri hava üssünde bulunan ve yakın zamanda modernizasyonu tamamlanan 6 ila 8 F-16V tipi savaş uçağı depremde zarar gördü.

Haberin Devamı

Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (Tayvan Hava Kuvvetleri - ROCAF) tarafından yapılan açıklamada, uçakların yakın zamanda hizmete gerek döneceği ifade edilirken, depremde ne kadar hasar aldıklarına ilişkin bilgilere yer verilmedi. Uçakların zarar gördüğü Hualien Hava Üssü'ndeki diğer araçların veya altyapının da etkilenip etkilenmediğine ilişkin sorular cevapsız bırakıldı.

F-15ler sokakları bastı 7.4lük deprem sonrası kritik karar: Buna mecburuz

Tayvan basınında çıkan haberlerde, depremin hava üssündeki sığınakları, hangarları ve kışla binasını etkilediği, oluşan çatlaklar ve çökmeler sebebiyle birçok binanın zarar görmüş olabileceği iddia ediliyor. Çin Hava Kuvvetleri’nin zaman zaman gerçekleştirdiği hava sahası ihlallerine cevap vermek konusunda stratejik görevler üstlendiği belirtilen hava üssünün depremden etkilenmesinin, sorunlar çözülene kadar Çin uçakları tarafından yapılacak hava sahası ihlallerine cevap vermek konusunda sıkıntılara sebep olabileceği ifade ediliyor.