Dünya Gazze ölüyor! Vahşet, resmi raporların ötesinde: 'Gerçek rakamı bilmek imkansız'

Gazze ölüyor! Vahşet, resmi raporların ötesinde: 'Gerçek rakamı bilmek imkansız'

17.11.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:

Gazze şeridinin kuzeyinde yoğunlaşan çatışmalar, hava bombardımanı ve iletişim ağlarının kesilmesi İsrail’in uyguladığı kuşatma sebebiyle yaşanan yakıt yetersizliği ile birleşince ayakta kalan altyapının da işlevini yitirmesine sebep oluyor. Bu durum, bölgedeki kaosu artırmasının yanı sıra Gazze'de yaşananların dünyaya aktarılabilmesini de engelliyor. Öyle ki ölü sayıları tam olarak tespit edilemiyor, doğru bilgi verilemiyor.

Gazze ölüyor Vahşet, resmi raporların ötesinde: Gerçek rakamı bilmek imkansız

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İsrail'in ekim ayı sonunda Gazze'yi karadan işgal etmesiyle 2,3 milyon kişinin sıkışıp kaldığı kıyı şeridinde iletişim imkanları giderek zayıfladı. Takvimler 10 Kasım'ı gösterdiğinde ise, Filistinli yetkililer her gün açıkladıkları can kaybı sayısını güncelleyemedi. Birçok hastaneyle bağlantının kopması, İsrail ordusunun Gazze'nin en büyük tıp tesisi Şifa Hastanesi'ni basması bilgi akışının kesilmesine yol açtı. Filistinli yetkililerin aktardığı son bilgiye göre, 11 bin 240 kurbanın 4 bin 630'u çocuktu. Bu sayının son günlerde arttığı biliniyor ancak kesin bir bilgi yok. Ölü sayısının ise açıklanandan çok daha fazla olmasından endişe ediliyor. İngiltere merkezli basın kuruluşu BBC’nin yaptığı bir araştırmanın sonuçları da Gazze’de hayatını kaybedenlerin aslında açıklanandan daha fazla olduğunu doğrulayan detaylara sahip.

Gazze ölüyor Vahşet, resmi raporların ötesinde: Gerçek rakamı bilmek imkansız

Haberin Devamı

ÖLÜ SAYISI NET OLARAK BELİRLENEMİYOR

Olayların başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze ve İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı henüz net olarak bilinmiyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta ya 7 Ekim'deki saldırılarda öldürülen ve daha önce bin 400 olarak açıklanan ölü sayısını bin 200 olarak değiştirmiş, ancak son yapılan açıklama birçok kişi tarafından şüpheyle karşılanmıştı. Öte yandan,ABD Başkanı Joe Biden, Gazze içindeki otoriteler tarafından yapılan açıklamalara güvenmediğini söyleyerek tepkileri üzerine çekmiş, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar Gazze içindeki otoritelere inanmamak için hiçbir nedenlerinin olmadığını belirtmişti.

Filistinli yetkililer, iletişim imkanları el verdiğince İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybeden çocuk ve kadın sayısını belirli aralıklarla açıklamaya çalışıyor. Açıklamalarda tahmini yaralı ve kayıp sayılarına da yer veriliyor olsa da Filistin Kızılayı, bazı cesetlerin enkaz ve moloz yığınlarının arasında kaldığını ve bu sebeple gerçek durumun açıklanandan daha kötü olduğuna dikkat çekiyor.

Gazze ölüyor Vahşet, resmi raporların ötesinde: Gerçek rakamı bilmek imkansız

Filistinli yetkililer, hayatını kaybedenlere ilişkin bilgilerin hâlâ Gazze’de bulunan sağlık görevlileri tarafından belirlendiğini ve açıklanan sayıların sadece hastanelerdeki hayatını kaybetmiş insanlara ait olduğunu belirtti. Hava bombardımanları sonucunda şiddetli patlamaların yaşandığı bölgelerde hayatını kaybedenler henüz tespit edilemediği için açıklanan verilerde yer almadıkları ve hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

ABD'Lİ YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI DA BENZER YÖNDE

Geçtiğimiz hafta üst düzey bir ABD’li yetkilinin ölü sayısının muhtemelen bildirilen rakamlardan daha fazla olacağını söylemesiyle hayatını kaybedenlere ilişkin gerçek durumun açıklamalardan daha kötü olduğuna ilişkin endişeler daha da güçlendi. Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Barbara Leaf, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Açıkçası ölü sayısının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz, belirtilenden de daha yüksek olabilir" şeklinde konuştu. Bu açıklama, daha önce "Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok" şeklinde konuşan ABD Başkanı Biden’ın açıklamalarının da doğru olmadığını gösteriyor.

Gazze ölüyor Vahşet, resmi raporların ötesinde: Gerçek rakamı bilmek imkansız

Filistinli yetkililer, Biden’ın 25 Ekim’de yaptığı bu açıklamanın ardından daha detaylı bir açıklama sunarak 7-26 Ekim tarihleri arasında İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin kapsamlı bir listesini yayınlamıştı. Paylaşılan listede hayatını kaybedenlerin yaşları, cinsiyetleri ve kimlik numaraları bulunan 6 binden fazla isim yer almıştı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI KİLİT ROL OYNUYOR

Gazze Şeridi içinde hayatını kaybeden insanların belirlenebilmesi için sağlık çalışanları kilit rol oynuyor. Bu sağlıkçılardan birisi de Plastik Cerrahi Uzmanı Dr Ghassan Abu-Sittah. Hayatını kaybeden kişilerin kimlikleri belirlendikten sonra kayıt altına alındığını ifade eden Sittah, şu ana kadar kayıt altına alınan ölü sayısının gerçek sayıdan çok daha az olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri, bölgedeki can kayıpları için Gazze’den gelen verilere inanmamak için hiçbir nedenleri olmadığını ifade etti. BBC’ye konuşan bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, “Onların verilerini raporlarımıza dahil etmeye devam ediyoruz ve bu veriler açıkça yayınlanıyor. Günlük bazda herhangi bir BM doğrulaması sağlamak şu anda neredeyse imkansız" dedi ve Birleşmiş Milletler’in can kaybına ilişkin açıklamalar konusunda Filistinli kaynaklara güvendiğini ifade etti.

Gazze ölüyor Vahşet, resmi raporların ötesinde: Gerçek rakamı bilmek imkansız


AKSİ BİR KANIT SUNULMADI

Filistinli kaynakların açıklamalarını inceleyenlerden biri de Londra Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Michael Spagat. Daha önce yaşanan geniş çaplı çatışmaları da inceleyen Spagat, Filistinli yetkililerin paylaştığı sayıların geçmişte de tutarlı olduğu sonucuna ulaştı. Filistinli yetkililer 2014 yılında İsrail’in Gazze içine gerçekleştirdiği kara operasyonunda 2 bin 310 Gazzeli'nin öldürüldüğünü belirtirken, İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem ölü sayısını 2 bin 185 olarak açıklamıştı. 2014 yılında yaşanan olaylarda Birleşmiş Milletler 2 bin 251, İsrail Dışişleri Bakanlığı ise 2 bin 125 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Haberin Devamı

İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin Merkezi İstatistik Bürosu Başkanı Ola Awad-Shakhshir'de Gazze'den düzenli olarak ölüm haberleri aldıklarını belirterek, İsrail İç İşleri Bakanlığı'nın Gazze ve Batı Şeria'da doğan yeni doğan bebeklerin kimlik numaralarına sahip olduğunu ve Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı listelerdeki numaraların bu kayıtlarla eşleştiğini söyledi.

İsrailli yetkililer, yaptıkları açıklamalarda Gazze Sağlık Bakanlığı’nın Hamas’a bağlı olduğunu ve bu sebeple yapılan açıklamaların dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak bu açıklamaların ardından Gazze Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı verilerde tutarsızlık olduğuna dair herhangi bir kanıt sunulamadı.