Dünya Gazze’de ateşkes tasarısına veto!

Gazze’de ateşkes tasarısına veto!

23.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin hazırladığı, Gazze’de acil ateşkes öngören tasarı, BMGK’da Rusya ile Çin’in vetosu nedeniyle reddedildi. Washington, veto eden ülkelere tepki gösterdi.

Gazze’de ateşkes tasarısına veto

Gazze’de ateşkes sağlanması için ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu ve Washington’ın değişen pozisyonu nedeniyle büyük ses getiren tasarı, Rusya ile Çin’in vetosu sonucu reddedildi. Cezayir’in de ret oyu verdiği tasarı için 11 ülke lehte oy kullandı, bir üye ise çekimser kaldı. 

Haberin Devamı

ABD karar tasarısında “tüm taraflardaki sivillerin korunması için derhal ve sürekli ateşkesin sağlanması”, “gerekli” yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak çatışmalara sürdürülebilir bir son verilmesi için İsrail ile Hamas militanları arasında devam eden görüşmelerin desteklenmesi “zorunluluğu” ifade ediliyordu. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya ve Çin’in, kendilerinin sunduğu bir karar tasarısına oy vermek istemediklerini çünkü ABD’nin başarısız olduğunu görmeyi tercih ettiklerini öne sürdü.  

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, ret kararının gerekçesini açıklarken, ABD’nin sunduğu tasarıda kullanılan dili eleştirdi, taslağın son derece politik olduğunu ve İsrail’in Refah’ta askeri operasyon düzenlemesine yeşil ışık yaktığını öne sürdü. Çin’den yapılan açıklamadaysa, “Nihai metin belirsizliğini korumakta ve ne derhal ateşkes çağrısında bulunmakta ne de kısa vadede ateşkesin gerçekleştirilmesi sorusuna bir cevap vermekte” ifadeleri kullanıldı.