Dünya Gazze’de güvenli yer yok!

Gazze’de güvenli yer yok!

05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail Ordusu’nun Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, BM yetkilisi Thomas White “Açık olalım, şu an Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” ifadesini kullandı. Gazze’nin kuzeyinde halen 400 bine yakın kişi olduğu belirtiliyor.

Gazze’de güvenli yer yok

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları sonrası Gazze’yi abluka altına alan ve yoğun bir askeri harekata girişen İsrail’in bölgeye yönelik hava saldırıları hız kesmeden devam ediyor. 

Haberin Devamı

Sivillerin güneye gitmeleri yönündeki tavsiyelere rağmen, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde hava saldırıları sürüyor. Nitekim konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’ndan (UNRWA) Thomas White, “Açık olalım, şu an Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” dedi. BM yetkilisi Thomas White, savaştan saklanmaya çalışan Gazzelileri korumak için yapabileceklerinin giderek azaldığını ifade etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’nde sivillerin korunması ve bölgeye yakıt ulaştırılması için yapılan uluslararası çağrılara ‘hastane ve okulları bombalayarak yanıt verdiğini’ belirtti. 

Haberin Devamı

Okul vuruldu 

Nitekim İsrail’in hava saldırıları devam ederken, Gazze’deki Nasr Çocuk Hastanesi’nin bulunduğu bölgeye de bir saldırı gerçekleşti. Hastanenin girişinin olduğu noktanın vurulduğunu belirten yerel kaynaklar, ölü ve yaralılar olduğunu aktardı. Vefa Hastanesi’nin ana elektrik jeneratörü de hedef alınırken, Gazze merkezindeki Rimal Mahallesinde elektrik kaynağı olan güneş panellerini de vuruldu. Refah’ın doğusundaki su deposu ve Refah kıyısındaki balıkçı tekneleri de İsrail’in hedefi oldu. İsrail ordusu, Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki BM’ye bağlı Fakhoora Okulu’nu da vurdu. Yerel kaynaklar çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. İsrail savaşın başlamasından bu yana Gazze’ye 8 binden fazla mühimmat ateşlediğini ve 12 binden fazla hedefi vurduğunu açıklarken, İngiliz Guardian gazetesi bombardımanlar sonrası Gazze’nin uydu görüntülerini analiz etti ve yaklaşık 10 kilometrekarelik alanda uzaydan görülebilen binden fazla krater tespit etti. Uydu görüntülerinde binden fazla kraterin görünür halde olduğu ifade ediliyor. 

Taktik değişecek 

Gazze’nin kuzeyinde halen 350 bin ila 400 bin arasında kişi olduğu ifade ediliyor. Açıklama, ABD Ortadoğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield’den geldi. Öte yandan İsrail ordusu dün 3 saatliğine güneye giden yolların açıldığını duyurdu. Bu da Gazze kent merkezine yönelik kara harekatının yoğunlaşacağı anlamına geliyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde hava saldırılarının azalacağı, İsrail’in daha taktiksel bir kara operasyonuna gireceğini ifade ediyor. CNN International’e konuşan üst düzey ABD’li yetkililer, İsrail’in taktiğinin önümüzdeki hafta değişmesinin beklendiğini belirtti. IDF’nin bu dönemde Gazze’deki Hamas tünellerine odaklanması bekleniyor. 

Haberin Devamı

Gazze’de güvenli yer yok

İsrail ile Hizbullah arasında çatışmalar şiddetlendi

Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasındaki çatışmalar da devam ediyor. Hizbullah, dün İsrail mevzilerine eş zamanlı olarak saldırı düzenlediğini ve saldırılarda yeni güçlü bir füzeyi de kullandığını duyururken İsrail de, savaş uçaklarıyla Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı. 

İsrail Ordusu, yaptığı açıklamada “iki terör hücresini” vurduğunu, ayrıca Lübnan’dan yapılmak istenen saldırıyı engellediğini, Hizbullah’a ait bir gözlem noktasını da tahrip ettiğini bildirdi. Lübnan’dan ülkenin kuzeyine top atışları yapıldığını ve buna karşılık verildiğini belirten İsrail, ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti. Hizbullah ise sınır boyunca 5 hedefe saldırı düzenlediğini vurguladı. Güvenlik kaynakları, karşılıklı saldırıların, 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirilenlerin en ağırı olduğuna dikkat çekti. 

Haberin Devamı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana önceki gün ilk kez konuşan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, “Lübnan cephesinin tüm seçeneklere açık ve tüm seçeneklerin masada” olduğunu belirterek, çatışmaların yayılmasını “gerçekçi bir olasılık” olarak değerlendirmişti. 

İsrail halkı Netanyahu’yu istifaya çağırdı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de ve işgal altındaki Kudüs’te Hamas tarafından esir alınanların yakınlarının düzenlediği protesto gösterisinde Başbakan Binyamin Netanyahu istifaya davet edildi. 

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar devam ederken, Hamas tarafından düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nda çok sayıda İsrail vatandaşı Gazze’ye kaçırılarak esir alınmıştı. İsrailli esirlerin aileleri ve onlara destek vermek isteyen yüzlerce kişi bu akşam başkent Tel Aviv’de ve işgal altındaki Kudüs’te protesto gösterisi düzenledi.  

Haberin Devamı

Tel Aviv’de toplanan göstericiler, “Netanyahu, çocuklarımızın yerine kendini Hamas’a teslim et” sloganları atarken, Kudüs’te ise Netanyahu’nun evinin önünde polis tarafından sert müdahaleye uğrayan göstericiler, Netanyahu’yu istifaya davet etti. 

Netanyahu’ya anket şoku!

İsrail medyasında yayınlanan bir anket, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya kötü haberi şimdiden verdi. Ankete göre İsraillilerin sadece yüzde 18’i Netanyahu’nun görevine devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 47’si savaştan sonra, yüzde 29’u ise hemen Netanyahu’nun istifa etmesi gerektiği görüşünde.

Ülkede parlamento seçimleri bugün yapılsa Netanyahu’nun partisinin sandalye sayısı 32’den 18’e keskin bir düşüş görüyor. Ankete göre, iktidardaki koalisyon 42 sandalye alırken, muhalefet 78 sandalye sahibi oluyor.