Dünya Gazze’ye yardımda önemli bir aşama!

Gazze’ye yardımda önemli bir aşama!

11.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’ye daha fazla yardım ulaşmasına olanak sağlayacak adımlar atıldı. ABD’nin Gazze sahiline inşa edeceği geçici iskele için malzemelerin yanı sıra AB’nin yardım malzemeleri de denizden yola çıktı.

Gazze’ye yardımda önemli bir aşama

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Gazze’ye deniz yoluyla yardım ulaştırılmasına yardımcı olmak için yüzer liman inşa edileceğini açıklamasının ardından Amerikan ordusu, Gazze açıklarında geçici bir iskele inşa etmek üzere ekipman yüklü bir askeri geminin Ortadoğu’ya doğru yola çıktığını açıkladı. “General Frank S Besson” adlı destek gemisi, Cumartesi günü Virginia eyaletindeki bir askeri üsten yola çıktı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Komutanlığı, sosyal paylaşım sitesi “X”te yaptığı açıklamada, ABD gemisinin Başkan Biden’ın açıklamasından “36 saatten kısa bir süre sonra” yola çıktığını bildirdi. Açıklamada, geminin, Gazze’ye “hayati önem taşıyan insani yardım malzemelerini ulaştırmak üzere geçici bir iskele kurmak için ilk ekipmanı taşıdığı” belirtildi. Pentagon, hiçbiri karaya çıkmayacak olan 1000 askerin yardımıyla iskeleyi inşa etmenin 60 gün kadar sürebileceğini söyledi. Yardım kuruluşları ise Gazze’de yardım bekleyenlerin bu kadar uzun süre bekleyemeyeceğini vurguladı.

Biden söylemişti

Bununla birlikte, Avrupa Birliği, Gazze’ye en yakın AB ülkesi olan Güney Kıbrıs’tan yardımların doğrudan denize açılmasını sağlayacak yeni bir deniz yolunun açılacağını duyurmuştu. Bu amaçla bekleyen “Open Arms” adlı geminin Pazartesi gününden önce yola çıkabileceğinin umuylduğu beylirtilmişti. Open Arms adlı İspanyol yardım kuruluşuna ait gemideki yiyecekler Amerikan yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından sağlandı. İskele inşa edilmeden önce deniz yoluyla gönderilen yardımların kıyıya nasıl güvenli bir şekilde ulaşacağı belirsiz. Gazze’nin işleyen bir limanı yok ve kıyı suları büyük gemiler için çok sığ.

Haberin Devamı

Open Arms’ın kurucusu Oscar Camps, Amerikan AP ajansına yaptığı açıklamada, gizli tutulan varış noktasında World Central Kitchen’dan bir ekibin yardımı almak için bir iskele inşa ettiğini söyledi. İsrail bu girişimi memnuniyetle karşıladığını ve yardımın Kıbrıs’ta “İsrail standartlarına uygun olarak” güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra teslim edileceğini söyledi.

ABD Başkanı Biden, yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasında Amerikan ordusuna Gazze sahiline geçici liman kurulması yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

Güven kaybı

Öte yandan İsrail Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi Genel Başkanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, ABD Başkanı Biden’ın İsrail Başbakanı Netanyahu’ya olan güvenini kaybettiğini söyleyerek, bunun şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Lapid, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Başkan Biden, Netanyahu’nun İsrail’e yarardan çok zarar verdiğini söylerken haklı. Ne yazık ki ben de onunla aynı fikirdeyim” dedi.

Haberin Devamı

Gazze’ye yardımda önemli bir aşama

Hamas: Hasar 30 milyar dolar

Hamas hareketinin medya ofisi, Gazze’deki savaşın 30 milyar dolar değerinde hasara yol açtığını ve Gazze’deki binaların yüzde 80’inin yıkıldığını bildirdi. Ofis tarafından önceki gün yapılan açıklamada, apartmanlar, ekonomik tesisler, yollar, elektrik, su boruları ve kanalizasyon sistemleri gibi altyapılarda genel hasar meydana geldiği bilgisi de verildi.

Gazze’ye yardımda önemli bir aşama

Biden bir öyle bir böyle

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “İsrail’e artık faydadan çok zarar verdiğini” söyledi. Biden, MSNBC kanalına verdiği röportajda, Netanyahu’nun Gazze’deki saldırılarının ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğunun ağır olduğunu söyleyerek, bu kadar insanın sadece “Hamas’ın peşinden giderek öldürülemeyeceğini” ifade etti. Biden, “Başbakan Binyamin Netanyahu konusunda sizin kırmızı çizginiz nedir? Örneğin Refah’ın işgali bir kırmızı çizgi olabilir mi?” sorusuna ise, “Bu bir kırmızı çizgidir ancak İsrail’e desteği sürdüreceğim, İsrail’in savunulması halen kritik önemde” yanıtını verdi. Gazze’deki ölü sayısının “çok fazla” olduğunun da altını çizen Biden, Netanyahu hükümetinin, “sivillerin hayatını nasıl hedef almayacağı” üzerine ciddi şekilde odaklanması gerektiğini vurguladı.