Dünya Görüntü Suriye'den! Rus jeti, ABD F-16'sına karşı

Görüntü Suriye'den! Rus jeti, ABD F-16'sına karşı

22.04.2023 - 11:11 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz ay Karadeniz'de yaşanan Rusya-ABD gerginliği Suriye'ye sıçradı. ABD tarafından yayınlanan görüntülerde Rus uçağının ABD'li pilotun görevini yapmasını engellemeye çalıştığı anlar yer aldı.

Görüntü Suriyeden Rus jeti, ABD F-16sına karşı

Mart ayında meydana gelen ve dünya basınında gündem etkisi yaratan gelişmede, Rus jeti, ABD İHA'sının üzerine yakıt boşalttı ve pervanesine çarptı. 40 dakika süren kovalamaca böyle biterken ABD İHA'sı Karadeniz' düştü.

Haberin Devamı

Kaynaklar tarafından edinilen bilgilerde İHA'yı vuran Rus jetinin Su-27 olduğu belirtildi. Tansiyon tam düştü derken ABD, Ruslarla havada yaşadıkları bir başka gerilime ait görüntüleri yayınladı.

1 AY SONRA PAYLAŞTILAR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (AFCENT) Rus savaş uçaklarının Suriye üzerinde Amerikan jetlerini iki ayrı görevde rahatsız ettiğine dair videolar yayınladı. Görüntüler Merkez Komutanlık Başkanı General Michael Kurilla'nın saldırgan Rus faaliyetlerinde bir artış gördüğünü söylemesinden sadece bir ay sonra ortaya çıktı. 

General Kurilla, 16 Mart'ta Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne 'Suriye'de 1 Mart'tan bu yana Rus tarafından gelen ihlallerde önemli bir artış gördük' ifadesini kullanmıştı.

Görüntü Suriyeden Rus jeti, ABD F-16sına karşı

ABD JETİNE SON 600 METRE

ABD Hava Kuvvetleri Merkezi, silahlı Rus uçaklarının bu yıl 1 Mart ile 19 Nisan arasında 26 kez Suriye'de doğrudan uçtuğunu söylüyor. 'Gizliliği kaldırılmış görüntüler' adı altında yayınlanan videoda ise Rus pilotun, Amerikan jetinin 600 metre yakınından geçtiği kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

İkinci ve daha düşük kaliteli bir video 2 Nisan'da çekildi. Söz konusu videoda Rus jeti, Amerikan jetini havadaki görevini yaparken resmen taciz etti.

Görüntü Suriyeden Rus jeti, ABD F-16sına karşı

RESMEN UYARDILAR

ABD'li yetkililer son günlerde Rusların bu tür ihlallerinin arttığını belirtti. AFCENT yaptığı açıklamada, Rusların bölgedeki tavırlarının gerilimi artırabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

'Rus hava mürettebatının bu saldırgan eylemleri, yeterlilik eksikliğini gösteriyor. Rusların bu davranışları istenmeyen gerilimlere yol açabilir'

AFCENT'ten Korgeneral Alexus Grynkewich yaptığı açıklamada, 'Kariyerim boyunca, üzerinde anlaşmaya varılan protokoller ve çatışma çözme kurallarına bu tür bir saygısızlık görmedim' dedi ve ekledi:

 'Uçağımızın 500 fit ( yaklaşık 600 metre) yakınına Rus uçaklarının geldiğini gördük'

Görüntü Suriyeden Rus jeti, ABD F-16sına karşı