Dünya Putin helikopterden indi! Mesafe kuş uçuşu 178 km

Putin helikopterden indi! Mesafe kuş uçuşu 178 km

18.04.2023 - 12:01 | Son Güncellenme:

Mariupol'ün ardından Ukrayna'daki iki işgal bölgesi Herson ve Luhansk'ı ziyaret eden Rus liderin gezisindeki detaylar, gözden kaçacak gibi değil. Sızan Pentagon belgelerinde ise Ukrayna'nın bahar taarruzunun tarihi ve adı var.

Putin helikopterden indi Mesafe kuş uçuşu 178 km

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının üstünden neredeyse 14 ay geçti, aylardır savaşın düğümlendiği kilit şehir Bakhmut halen çatışmanın merkez üssü. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Donetsk'in kuzeyindeki Bakhmut ile hemen batısındaki Maryinka'nın savaşın merkez üssü olmaya devam ettiğini duyurdu. Rus işgalcilerin son 24 saatteki 70 taarruzunun geri püskürtüldüğü bildiriliyor.

Haberin Devamı

İngiliz istihbaratı ise, günlük raporunda Bakhmut'un halihazırda üçte ikisini kontrol eden Rus birliklerinin yavaş ilerlediğini, bu nedenle de Donetsk'teki diğer saldırıların azaldığını aktardı. İngilizlere göre, hasar görmemiş bir tek binanın bile bulunmadığı adeta haritadan silinmiş Bakhmut'ta durum hassaslığını koruyor.

Sızan Pentagon belgeleri ise, 2022 yazından bu yana Bakhmut'u ele geçirmeye çalışan Rusların ayda yaklaşık 2,7 kilometre ilerleyebildiğini gösterdi. Belgelere göre, Bakhmut çevresindeki Rus paralı askerlerin sayısı, düzenli ordu askerlerinin sayısını önemli ölçüde aşıyor. ABD istihbaratına göre, Wagner Grubu'nun 22 bin paralı askeri Rus güçlerinin yüzde 70'ini oluşturuyor.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

PUTİN'DEN BİR SÜRPRİZ DAHA

24 Şubat 2022'de tanklarını Ukrayna'ya yollayan Rus lider Vladimir Putin ise, bugün işgal altında tuttukları bölgelere sürpriz bir ziyarette bulundu. Kremlin, Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ile güneyindeki Herson'a gittiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Rus ordusunun işgalin ilk günlerinde ele geçirdiği Herson, sekiz ay sonra Putin'in aldığı en utanç verici kararın merkezindeydi. Kırım Yarımadası'nın kuzeyindeki şehirde kapana kısılan 30 bin Rus askeri için geri çekilme emri veren Putin, böylece elindeki tek bölgesel başkenti de kaybetmiş oldu.

Kremlin'in açıklamasında, Vladimir Putin'in Herson'un güneyindeki Dinyeper birliğini ziyaret ettiği belirtildi. Dinyeper Nehri Herson'un kıyısından geçip Azak Denizi'ne dökülüyor. Ukraynalılar, 2022 yaz mevsiminden başlayarak aylarca Dinyeper Nehri üstündeki köprüleri füzelerle vurdu ve köşeye sıkışan Rus birliklerine savaştaki en ağır bozgunu yaşattı.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Vladimir Putin'in Eylül 2022'de duyurduğu ilhak kararının ardından Herson ve Luhansk'ı ilk kez ziyaret ettiğini vurguluyor.

VİDEODAKİ DETAYLAR

Ne zaman gerçekleştiği açıklanmayan geziye dair Kremlin'in paylaştığı videoda, Putin'in "Duruma dair sizin görüşlerinizi duymak, sizi dinlemek ve bilgi alışverişi yapmak benim için önemli" dediği duyuldu.

Ziyarette Hava İndirme Kuvvetleri komutanı general Mikhail Teplinsky ve Dinyeper birliği komutanı Oleg Makarevich'ten bilgi alan 70 yaşındaki Rus lider, ayrıca askerlerin Paskalyalarını da kutladı. ABD ve İngiliz istihbaratı, Ocak ayında görevden alınan general Teplinsky'nin yeniden cepheye döndüğünü bir gün önce duyurmuştu.

Haberin Devamı

Rus devlet kanalı Rossiya 1'in ekrana getirdiği görüntülerde ayrıca, cephedeki görevinden alınıp Ocak ayında Rus Kara Kuvvetleri karargahına atanan general Alexander Lapin'in de vardı.

Putin helikopterden indi Mesafe kuş uçuşu 178 km

HARİTA YALANLADI

BBC, Putin'in gündüz vakti Mi-8 helikopterden indiğini ve ardından bir cip konvoyu Azak Denizi kıyısındaki küçük Henichesk ilçesine vardığını bildiriyor. İşgalden önce yaklaşık 20 bin nüfusun yaşadığı Henichesk, bölgenin başkenti Herson'a en uzak mesafede ve uzaklık kuş uçuşu 178 kilometre.

Putin helikopterden indi Mesafe kuş uçuşu 178 km

Kremlin'in internet sitesinde ziyarete ilişkin ilk mesajın yerel saatle sabah 07.15'te paylaşıldığı bilgisini veren BBC, Putin'in Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'taki Vostok karargahına da gittiğini yazdı. Ulusal Muhafızların bulunduğu söz konusu karargahta Putin'e tekmil veren isim ise, general Alexander Lapin'di.

Haberin Devamı

Vladimir Putin, tam bir ay önce, 19 Mart tarihinde Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna şehri Mariupol'e gitmiş ve gece yarısı şehir içinde araç kullanırken görüntüleri Rus medyası tarafından yayınlanmıştı. Videolarda Putin'in sohbet ettiği isimlerin ise Rus yanlısı aktivistler olduğu ortaya çıkmıştı.

Putin'in haritadan silinen liman kenti Mariupol'ü gece yarısı ziyaret etmesini alaycı açıklamalarla eleştiren Ukraynalılar, yeni ziyaretlere dair ise "Putin suç mahallini gezdi" yorumunu yaptı.

Putin helikopterden indi Mesafe kuş uçuşu 178 km

KOD ADI: ANKA KUŞU

Diğer yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan sızan belgelerde Ukrayna'nın taarruz başlatacağı tarih yer aldı.

Amerikan Newsweek dergisi, 'Ukrayna ve Vladimir Putin'e dair sızan gizli istihbarat belgelerini okuyun' başlığıyla yayımlanan haberde, Ukrayna ordusunun 30 Nisan'da saldırıya geçeceği kaydedildi. 20'si ilk kez yayınlanan, 40'tan fazla istihbarat belgesini inceleyen Newsweek, karşı taarruzun adının 'Phoenix-Anka Kuşu' olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Birkaç belgede 30 Nisan'da yapılması planlanan karşı saldırı öncesinde Ukrayna'ya silah sevkiyatından söz edildiğini kaydeden dergi, taarruzun yeni oluşturulan dokuz tugay tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi. Habere göre, ABD ve müttefikleri tarafından eğitilip silahlandırılan dokuz tugayın 253 tank, 381 zırhlı araç, 480 araç, 147 topçu birliği ve 571 Amerikan Humvee zırhlısına ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Putin helikopterden indi Mesafe kuş uçuşu 178 km

Uzun süredir beklenen bahar taarruzunu başlatacak söz konusu dokuz tugaya, Ukrayna ordusu tarafından görevlendirilecek üç tugay daha katılacak.

Newsweek, ABD Genelkurmay İstihbarat Dairesi tarafından hazırlanan belgelerin Amerikan istihbaratının savaşın gidişatına bakışını yansıttığı için önemli olduğu yorumunu yaptı.