Dünya Grönland yoksa Trump da yok!

Grönland yoksa Trump da yok!

22.08.2019 - 07:54 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Grönland’ın satılık olmadığı yönündeki açıklamaların ardından Danimarka ziyaretini iptal etti. Trump, Danimarka Başbakanı Frederiksen’e zaman kaybı yaşatmadığı için teşekkür etti.

Grönland yoksa Trump da yok

ABD Başkanı Donald Trump satın almak istediğini açıkça belirttiği Grönland’ın satılık olmadığını bildiren Danimarka’ya 2-3 Eylül tarihlerinde yapacağını planladığı resmi ziyaretini iptal etti. Trump, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in ABD’nin Grönland’ı satın alma fikrini “absürt” olarak yorumlamasının ardından, Danimarka’ya yapacağı ziyareti ‘erteledi’. Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danimarka’nın halkıyla çok özel bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Ancak Frederiksen’in Grönland’ın satışı konusunda istişare etmekle ilgilenmediğine dair yorumlarına dayanarak, iki hafta sonra yapılması planlanan toplantımızı başka bir zamana erteliyorum” ifadelerini kullandı. Frederiksen’in, bu kadar doğrudan bir yorum yaparak hem ABD hem de Danimarka açısından zaman ve maliyet kaybını önlediğini belirten Trump, “Kendisine bunun için teşekkür ediyorum ve gelecekte toplantımızı yeniden planlamayı dört gözle bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Şaşkınlık yarattı

Danimarka Kraliçesi Margrethe II tarafından resmi olarak davet edilen Trump’ın ziyareti iptal açıklaması şok etkisi yarattı. Danimarka kraliyet ailesinin sözcüsü Lene Balleby, Associated Press (AP) ajansına yaptığı açıklamada, Trump’ın 2-3 Eylül’de Danimarka’ya yapacağı  ziyareti erteleme kararının şaşkınlık yarattığını belirtti. Öte yandan, Danimarka eski Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, TV2’ye yaptığı açıklamada, konunun “diplomatik bir saçmalık” ve Trump’ın davranışının “garip” olduğunu ifade etti.

Wall Street Journal gazetesi, Trump’ın toplantılarda, yemeklerde ve sohbetlerde danışmanlarına ABD’nin Grönland’i alıp alamayacağını sorduğunu, Grönland’ın bol kaynaklarının ve jeopolitik öneminin bahsi geçtiğinde ilgiyle dinlediğini yazmıştı. Haberde isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynak da Trump’ın Beyaz Saray danışmanından bu konuyu araştırmasını istediğini  aktarmıştı.

Haberin Devamı

Grönland Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili “Grönland, mineraller, saf su ve buz, balık stokları, deniz ürünleri, yenilenebilir enerji gibi değerli kaynaklar açısından zengin ve macera turizmi için yeni bir mecra. İş yapmaya açığız ancak satılık değiliz” açıklamasını yapmıştı. Frederiksen, Trump’ın Grönland’ı satın almak istediği yönündeki  haberler için “bunun absürt bir tartışma konusu” olduğu değerlendirmesini  yaparak, adanın satılık olmadığını yinelemişti. Frederiksen, “Grönland  Danimarkalı değil. Grönland Grönlandlı. Buna cidden niyet edilmediğini ısrarla ümit ediyorum” ifadesini kullanmıştı.

‘Üzgünüm ve şaşırdım’

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen konuyla ilgili olarak dün öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesine yapacağı ziyareti iptal etmesinden ötürü “üzgün olduğunu ve şaşırdığını” söyledi. Trump’ın ziyaretini herkes gibi beklediğini ve hazırlıkların başladığına işaret eden Frederiksen, ABD Başkanı’na davetin halen açık olduğunu ve Arktik’teki imkânlarla zorlukların öncesinden daha kuvvetli iş birliği yapılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Grönland yoksa Trump da yok

‘Demokrat Yahudiler sadakatsizlik içinde’

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman kadın milletvekilleri Raşide Tlaib ve Ilhan Omar ile İsrail’e ilişkin yaşadığı tartışmaya atıfta bulunarak, ABD’de yaşayan bir Yahudi’nin Demokrat Parti’ye oy vermesinin kendi toplumuna sadakatsizlik olduğunu savundu. Trump, Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Demokrat Parti nereye gitti? Nereye gitti ki İsrail Devleti yerine bu iki kişiyi savunur hale geldiler? Bence Demokrat partiye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya da büyük bir sadakatsizlik içindedir” dedi.

Trump’ın bu ifadeleri, ABD’deki Yahudi-Amerikan sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı ve büyük tepki çekti. ABD Yahudi Demokratik Konseyi Direktörü Halie Soifer, Trump’ın sözlerinin “anti-semitizmi siyasallaştırma ve siyasette silah olarak kullanma eğiliminin son örneği” olduğunu söyledi.

Öte yandan Tlaib’in İsrail’e alınmaması kararının ardından “Kazanan Tlaib’in büyükannesi oldu. Artık onu görmek zorunda değil” ifadelerini kullandığı sosyal medya paylaşımı tepki çekti.

Yazarlar