Dünya Guterres ilk kez 99. madde yetkisini kullandı: ‘Güvenlik Konseyi acil harekete geçmeli’

Guterres ilk kez 99. madde yetkisini kullandı: ‘Güvenlik Konseyi acil harekete geçmeli’

07.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca BM Şartı’na bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze için BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi.

Guterres ilk kez 99. madde yetkisini kullandı: ‘Güvenlik Konseyi  acil harekete  geçmeli’

Genel Sekreter Sözcüsü Stephaen Dujarric, düzenlendiği toplantısında, söz konusu mektubu paylaştı. Mektupta Genel Sekreter Guterres, BM Şartı’ndaki 99. maddeye atıfta bulunarak “8 haftadan fazladır süren İsrail-Hamas düşmanlığının korkunç insani acılara neden olduğunu” kaydetti.

Haberin Devamı

İsrail’in askeri operasyonları nedeniyle Gazze’deki sivillerin büyük tehlike altında olduğunu anlatan Guterres, sivilleri koruyacak güvenli hiçbir yer bulunmadığını söyledi. Uluslararası toplumun Gazze’de şiddetin daha da artmasını önlemek için etkisini kullanma sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Guterres “Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil” dedi.

İSPANYA’DAN DESTEK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Guterres’in Gazze için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasına destek verdi. Sanchez, “Guterres’in, Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunma gerekçelerine tamamen katılıyorum. Gazze’deki insani durumun çökme tehlikesi karşısında Güvenlik Konseyi derhal harekete geçmeli ve insani ateşkes ilan etmelidir” dedi.

Haberin Devamı

99. MADDE NEDİR

Birleşmiş Milletler Şartı’nın 99. maddesi, BM Genel Sekreteri’ne, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit ettiğini düşündüğü herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi üyelerinin dikkatine getirme yetkisi veriyor.

‘REHİNELERE SAKİNLEŞTİRİCİ VERİLDİ’

İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas’ın serbest bırakılan rehinelere mutlu görünmeleri için sakinleştirici ilaç verdiğini iddia etti.  Söz konusu ilacın amacının, “Gazze’de 50 günden fazla süredir fiziksel istismara ve psikolojik teröre maruz kalan rehinelerin sakin ve mutlu görünmesini sağlamak” olduğu belirtildi. İsrail meclis komitesi, bakanlığa, uluslararası sağlık kuruluşlarına uyuşturucu kullanımı ve tahliye sonrası diğer rahatsız edici tıbbi bulguların kanıtlarını içeren resmi bir rapor göndermesi çağrısında bulundu. Diğer yandan, İsrail, Hamas’ın elindeki rehinelerin yakınlarının en azından bekleyişlerine son vermek için bazı rehinelerin öldüğünü “gıyaben” ilan etti. “Independent”in haberine göre, bir sağlık komitesi, 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği saldırının görüntülerini inceleyerek, kaçırılan kişiler arasında olası ölümcül yaralanmalara dair herhangi bir işaret arıyor.