Dünya ‘Hafter’i durduran Türk müdahalesiydi

‘Hafter’i durduran Türk müdahalesiydi

25.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Washington’un Libya’daki büyükelçisi Norland, bu ülkede Hafter’in saldırılarını durduranın Türkiye olduğunu belirtti

‘Hafter’i durduran Türk müdahalesiydi

DIŞ HABERLER - ABD’nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland, bir söyleşide yaptığı açıklamada, Trablus savaşında Rusya destekli olduğu öne sürülen Wagner güçleri ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin başında bulunan Halife Hafter’in saldırılarını durduran tarafın Türkiye olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Norland, “Şarku’l Avsat”la yaptığı söyleşide kendisine yöneltilen “Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter’in, özellikle Başkan Donald Trump ile görüşmesi sonrasında Trablus’a saldırı için ABD’den ‘yeşil ışık’ aldığı söyleniyor” şeklindeki soruya karşılık, şu yanıtı verdi:

“Bu göreve, Ağustos 2019’da başladım. Telefon görüşmelerinde ne olduğunu bilmiyorum. Bildiğim şey, bu işe başladığım ilk günden beri görevim bu saldırıyı sona erdirmek oldu. Farklı yollarla Hafter’i saldırıyı durdurması için ikna etmeye çalıştık. Milisler meselesi, devlet gelirlerinin dağıtımı, silahlı ve radikal Müslüman Kardeşler grubu gibi Trablus’taki yetkililerin görüşmeye hazır olduğunu bildiğimiz önerilerde bulunduk. Ancak Hafter, tüm bu müzakere fırsatlarını görmezden geldi. Nihayetinde tabloyu değiştiren şey, Wagner ve Hafter’in saldırılarını durduran Türk müdahalesiydi. Bana göre Hafter’in bu saldırıyı başlatması için hiçbir gerekçe yoktu. Saldırının sona ermesine sevindik.”

Haberin Devamı

Dibeybe’ye övgü

ABD’nin Trablus Büyükelçisi Norland, aynı söyleşide, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki yeni Libya hükümetinin 24 Aralık’ta seçimleri gerçekleştirmek amacıyla harcadığı çabalardan da övgüyle bahsetti. Norland, Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesini takiben yaşanan 10 yıllık kaosu sona erdirmek için bunun bir fırsat olduğunu dile getirdi.

‘Uluslararası anlaşmalara saygılıyız’

Libya Dışişleri Bakanlığı, Ankara ve Trablus arasındaki deniz yetki ve güvenlik anlaşmalarına işaret ederek, Libya ile diğer ülkeler arasında yapılan uluslararası anlaşmalara saygı duyulduğunu açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Libya Dışişleri Bakanı Leyla el-Menguş’un İtalya temasları kapsamında kullandığı öne sürülen, dış güçlerin Libya’dan ayrılması hakkındaki ifadelerine ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, bazı medya kuruluşlarının Dışişleri Bakanı Menguş’tan naklettiği ifadelerin tam olarak doğruyu yansıtmadığı ifade edildi. Menguş’un İtalya meclisinde yaptığı konuşmada Libya hükümetinin yabancı paralı askerlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik bazı ülkelerle iletişime geçtiğini ifade ettiği kaydedilen açıklamada, (Libya ve Türkiye arasındaki anlaşmalara işaret edilerek) Dışişleri Bakanlığı’nın yürürlüktki uluslararası anlaşmalara saygı duyduğu belirtildi.