Dünya Hapisten saraya döndü

Hapisten saraya döndü

02.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro karşısında seçimi kazanan Luiz Inacio Lula da Silva, dün büyük bir kutlama eşliğinde yemin ederek görevine başladı.

Hapisten saraya döndü

Yemin töreni öncesi yapılan açıklamalarda, törene 60’tan fazla üst düzey delegasyonun katılmasının beklendiği kaydedilmişti. Yemin töreni davet listesinde İspanya Kralı Felipe, Almanya ve Portekiz cumhurbaşkanları, Arjantin’den Alberto Fernandez, Bolivya’dan Luis Arce, Şili’den Gabriel Boric gibi Latin Amerika liderleri yer alması dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra seçimlerde dikkat çekici bir şekilde iktidarı yeniden elde eden 77 yaşındaki Lula’nın töreni için çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Özellikle geçen hafta eski devlet başkanı Bolsonaro taraftarı bir kişinin, bir tankere patlayıcı yüklediğinin ortaya çıkarılması sonrası 8 bin polisin görevlendirildiği kaydedildi. Bu yüzden binlerce Lula taraftarı da, titiz aralamalar sonrası tören alanına alınabildi. Lula’ya görevi devretmeyeceğini söyleyen eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, törenden birkaç gün önce ABD’ye gitmişti.

Çavuşoğlu da tören için gitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, devlet başkanlığı görevini devralan Luiz Inacio Lula da Silva’nın yemin törenine katılmak üzere Brezilya’ya gitti. Brezilya’da temaslarda bulunan Çavuşoğlu, ülkenin yeni Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile bir araya geldi. Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Devlet Başkanı Lula’nın yemin töreni için geldiğimiz Brezilya’daki ilk görüşmemizi yeniden Dışişleri Bakanı atanan Mauro Vieira’yla gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı, burada başka temaslarda da bulundu.