Dünya ‘Harika bir başlangıç’

‘Harika bir başlangıç’

29.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Madrid’deki zirvede varılan mutabakat, dünya liderlerinin de gündemindeydi. ABD Başkanı Biden, “Varılan memorandum nedeniyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı kutluyorum” dedi.

‘Harika bir başlangıç’

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye, İsveç, Finlandiya, NATO 4’lü görüşmesine ilişkin, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya davetine yönelik kritik bir adım ve zirveye harika bir başlangıç” dedi. Biden, dörtlü görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi kutluyorum’

“Varılan memorandum nedeniyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı kutluyorum” diyen Biden, “NATO’yu güçlendirecek ve müşterek güvenliğimizi destekleyecek Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya davetine yönelik kritik bir adım ve zirveye harika bir başlangıç” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü memorandum sonrası değerlendirmede bulundu. Flake, “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine izin verilmesi ve Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanmasından çok memnunuz. Yarınki (bugün) Biden-Erdoğan görüşmesi anlamlı bir ikili görüşme olacak” dedi.

‘Bağlı kalacağız’

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö adına başkanlık sitesinden yapılan açıklamada ise, “Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele belgelerine ve politikalarına tamamen bağlı kalacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye, geçtiğimiz haftalarda terör tehdidi konusundaki endişelerini dile getirdi. Finlandiya bu endişeleri sürekli olarak ciddiye almıştır. Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınıyor. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele belgelerine ve politikalarına tamamen bağlı kalacaktır.”

Yemekte buluştular

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi, İspanya Kralı 6’ncı Felipe’nin Kraliyet Sarayı’nda liderlere verdiği akşam yemeği ile başladı. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temsil ettiği zirveye, NATO üyesi 30 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının yanı sıra ‘davetli ülke’ statüsüyle davet edilen ülkelerin temsilcileri yer katılıyor.