Dünya İkinci ateşkes umudu yükseliyor

İkinci ateşkes umudu yükseliyor

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de yeniden ateşkes sağlanması adına görüşmeler Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı. Mısır, Katar ve ABD arabuluculuğunda İsrail ile Hamas yönetimi arasında yeni bir esir takası anlaşmasına ilişkin diplomatik çabalar da hızlandı.

İkinci ateşkes umudu yükseliyor

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat sürerken, yeni bir ateşkese yönelik diplomatik çabalarda hız kazandı. Katar, Mısır ile ABD’nin arabuluculuğunda, İsrail ve Hamas yönetimi arasında yeni bir esir takası anlaşmasına ilişkin trafik hızlandı.

Haberin Devamı

Önceki gün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan gelen “İsrail, rehinelerin çıkarılması için yeni bir insani araya hazır” mesajı sonrası görüşmelerin hız kazandığı dikkat çekiyor. Nitekim Hamas’tan gelen “İsrail saldırıları altında rehine takası yapmayı reddediyoruz” açıklamalarına rağmen Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, beraberindeki heyetle birlikte dün Mısır’a gitti. Haniye’nin burada İsrail’le yeni bir esir takası anlaşmasının detaylarını ele alacağı ifade ediliyor. Haniye’nin Mısır İstihbarat Teşkilatı başkanı Abbas Kamel’le de görüşmesi ve ateşkesi ele alacakları belirtiliyor. Bununla birlikte İslami Cihad lideri Ziad el Nahala’nın da, müzakereler için gelecek hafta başında Kahire’ye gideceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Haniye, Mısır’a gitmeden önce Katar’ın başkenti Doha’da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi. İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes daha önce Mısır ve Katar arabuluculuğunda sağlanmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da Mısır’da görüşmeler gerçekleştiriyor.

30-40 rehine planı

Hamas’ın ateşkes için, kamuoyu önünde yaptığı açıklamalardan farklı bir pozisyon alması bekleniyor. Zira Hamas, rehine takasının ancak nihai ateşkes sağlandığında süreceğini belirtmişti. Kaynaklar, İsrail’in 30 ila 40 rehinenin serbest bırakılması üzerine bir plan sunduğunu, önceliğin yine kadın ve yaşlılara verilmesinin beklendiğini kaydediyor. Bununla birlikte daha ciddi suçlardan İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinlilerin de takasa dahil edilebileceği ifade ediliyor. Yeni bir ateşkes için görüşmeler trafik birkaç gündür yoğun. Son olarak Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el-Sani, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı David Barnea ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns’ün, Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya geldiği haberleri yer almıştı. Esir takasına dair yapılan toplantıya ilişkin bilgi veren diplomatik çabalara yakın bir kaynak, “Görüşmeler olumlu geçti ve müzakereciler ilerleme kaydetmek amacıyla farklı önerileri inceleyip tartıştı. Ancak yakın zamanda bir anlaşmaya varılması beklenmiyor” demişti.

Haberin Devamı

Ateşkes ihtimali İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümet ortakları tarafından ise olumlu karşılanmadı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, “Gazze’de ateşkesin değil, daha ziyade askeri kararlılığın zamanı” mesajı verdi.

İkinci ateşkes umudu yükseliyor

Gazze’de can kaybı 20 bini aştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 20 bini geçti. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’ye 76 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 20 bini aştığı, bunların en az 8 bininin çocuk, 6 bin 200’ünün kadın olduğu belirtildi. Saldırılarda yıkılan binaların enkazında kalan kayıp kişilerin sayısının 6 bin 700 olduğu belirtilen açıklamada, bunların yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğunun altı çizildi. Açıklamada, yaralı sayısının ise 52 bin 600’ü geçtiği bildirildi.

Haberin Devamı

Netanyahu zorda

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülke içinde gittikçe artan bir baskıyla karşı karşıya. İsrail’in Kanal 13 televizyonunun haberinde, Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’ndeki savaşla meşguliyet bahanesiyle yolsuzluk davasını ertelemeye çalıştığı ileri sürüldü. Bu durum büyük tepki çekerken, muhalefet lideri Yair Lapid, “Netanyahu mevcut durumda başbakan olmaya devam edemez” ifadelerini kullandı. İsrailli bazı yaralı askerlerin, Netanyahu’nun Tel Aviv yakınındaki Sheba Sağlık Merkezi’ne yaptığı ziyaret sırasında görüşmeye katılmayı reddettiği de belirtildi.

İkinci ateşkes umudu yükseliyor

Malezya limanları kapattı!

Kızıldeniz’de Husilerin ticaret gemilerine yönelik saldırıları devam ederken, Malezya, İsrail bayraklı kargo gemilerinin limanlarına demirlemesini yasakladı. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, çok uluslu ZIM’in Malezya limanlarını kullanmasını sağlayan iznin iptal edildiğini açıkladı. İbrahim, İsrail istikametine giden hiçbir geminin Malezya limanlarına yanaşmasına izin verilmeyeceğini de aktardı.