Dünya İngilizler bile sitem etti: Türkiye neden yok? Kritik toplantı manşetlerde

İngilizler bile sitem etti: Türkiye neden yok? Kritik toplantı manşetlerde

17.08.2023 - 10:29 | Son Güncellenme:

İspanya'da gerçekleşecek olan ve AB ülkelerinin dış politikaları tartışacağı toplantıya Türkiye yine çağrılmadı. İngiliz medyası ise 2019'dan beri Ankara'ya davet gitmemesini eleştirdi.

İngilizler bile sitem etti: Türkiye neden yok Kritik toplantı manşetlerde

18 ay önce patlak veren Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yıllardır tarafsızlıklarıyla bilinen Baltık ülkeleri NATO'ya girmek için resmen yarışa geçti. İsveç ve Finlandiya birçok ülkeden 'evet'i alırken Türkiye bu iki ülkenin terörle arasına mesafe koymadıkları için birliğe girmelerine izin vermedi. İlk olarak Finlandiya NATO'ya katılırken, Türkiye İsveç'e geçen ay onay vererek birliğe girmesine izin verdi.

Haberin Devamı

İsveç'in onayı öncesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Temmuz'da yaptığı 'Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Önce Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin önünü açın biz de İsveç'in önünü açalım' dedi. İsveç'in onayı sonrası ise Türkiye'nin AB hikayesi aslında bir bakıma tekrar başladı.

İSPANYA'DAKİ KRİTİK TOPLANTI

Bu konuyu yakından takip eden İngiliz Middle East Eye (MEE) ise AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının 2 hafta içinde İspanya'nın Toledo kentinde bir araya geleceğini yazdı. Gymnich toplantıları, AB dönem başkanlığını yürüten üye devlet tarafından organize edilmektedir. Toplantılarda AB'nin stratejik dış politikası ve öncelikleriyle ilgili tartışmalar yapılır. Türkiye bu toplantıya en son 2019 yılında Romanya'da katıldı. Ankara ile Brüksel ile bir süredir gergin devam eden ilişkiler nedeniyle 2019'dan beri toplantıya davet edilmedi.

Haberin Devamı

MEE'ye göre Rus işgali sonrası dünyada jeopolitik manzara önemli ölçüde değişti. 'Ankara'nın artan jeopolitik önemi ve bölgesel çatışmalarda arabuluculuk yapma konusundaki benzersiz yeteneği, onu Avrupa için kilit bir stratejik ortak haline getiriyor' diyen gazete, Türkiye'den Hakan Fidan'ın da toplantıya davet edilmesi gerektiğini bildirdi.

İngilizler bile sitem etti: Türkiye neden yok Kritik toplantı manşetlerde

'ERDOĞAN'IN SIRDAŞI'

'Hakan Fidan, Erdoğan'ın sırdaşı' yorumunda bulunan gazete, Fidan'ın toplantıya devam edilmesinin AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in girişimlerine rağmen başarısız olduğunu aktardı ve 'Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkinin gelişme şekli ve biçimi ne olursa olsun, AB ve Türkiye birbirleriyle çalışmaya devam etmeye daha da mecburdur' değerlendirmesinde bulundu ve Ankara'nın davet edilmesi için henüz geç olmadığını öne sürdü.

SARKOZY'DEN AB AÇIKLAMASI

Yanı sıra ABD merkezli Politico'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ukrayna savaşının nasıl biteceğini yorumladı. Sarkozy tek yolun müzakerelerden geçtiğini belirtti. Sarkozy açıklamalarında Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne olası üyeliğini Türkiye üzerinden değerlendirdi ve 'Gerçekleşmeyecek vaatler satıyoruz' dedi.